Latest News

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Ζακ Κωστόπουλος: Καταθέτει σήμερα η δεύτερη ιατροδικαστής

 


Με την κατάθεση της δεύτερης ιατροδικαστή Σουλτάνας Μαριανού, συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο... της Αθήνας.

 

Η κυρία Μαριανού συνυπέγραψε με τον συνάδελφό της Νίκο Καλογριά, την νεκροψία του Ζακ Κωστόπουλου.

 

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα που διενήργησαν, ο ακτιβιστής έπαθε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου από τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του, που προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του και στη συνέχεια τον θάνατο του.

 

Η κατάθεση της αναμένεται να διαρκέσει για το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας, όπως ακριβώς συνέβη και με τον συνάδελφο της.

 

Πρόκειται για τους δύο κομβικούς μάρτυρες, που εντόπισαν τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που οδήγησαν στον θάνατό του, και τα οποία παρουσιάζουν την πραγματική διάσταση της υπόθεσης.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου ο ιατροδικαστής, Νίκος Καλογριάς υπήρξε κατηγορηματικός για τα αίτια θανάτου, επιμένοντας ότι ο θάνατος του ακτιβιστή προήλθε από τα χτυπήματα, που δέχθηκε ενώ τόνισε ότι δεν προέκυψε κάποιο παθολογικό ή άλλο αίτιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχαιμικό επεισόδιο.

 

«Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έκανε ένα ισχαιμικό επεισόδιο από τις κακώσεις χωρίς να προσδιορίζεται ποια ήταν αυτή που το προκάλεσε. Επίσης αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό. Έχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνά. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία» κατέθεσε ο ιατροδικαστής.

 

Διευκρίνισε δε ότι ο νεαρός ακτιβιστής δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιατρικό πρόβλημα εξαιτίας του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατός του.

 

«Είχε πολλά σημεία εξόδου. Είχε βαθιές εκδορές τραύματα στα χέρια στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα που με οποίο μηχανισμό και αν έγιναν, είναι τραύματα που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου» είπε μεταξύ άλλων.

 

«Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων» κατέθεσε ο ιατροδικαστής αναφορικά με την αιτία θανάτου, αιτιολογώντας ότι το ισχαιμικό επεισόδιο πυροδοτήθηκε από μηχανισμό οργανικού στρες. 

 

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος» είπε χαρακτηριστικά κατά την κατάθεσή του.