Latest News

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Δημοσκόπηση: Κορωνοϊός-ακρίβεια «ροκανίζουν» την κυβέρνηση


Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση προκαλούν η δραματική πορεία της πανδημίας και η ακρίβεια ...που «καλπάζει».

Ωστόσο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καταφέρνει να εγκολπώσει και να εκφράσει το κύμα δυσαρέσκειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει φθορά.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6%, με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, μείζον πρόβλημα για τους πολίτες αποτελεί η πανδημία. Η έξαρση κρουσμάτων και νεκρών έχει οδηγήσει σε ανατροπή των προτεραιοτήτων των πολιτών μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα, με την ακρίβεια να ακολουθεί με 20% έναντι 40% τον Οκτώβριο. Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Αρνητικές είναι οι κριτικές για το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Το 56% το κρίνει μάλλον αρνητικά κι ένας στους 3 (ποσοστό 33%) μάλλον θετικά ενώ το 10% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι θετικές εντυπώσεις υποχώρησαν από το 50% τον Μάιο στο 33% σήμερα ενώ οι αρνητικές αυξήθηκαν από 45% σε 56%.

Στο ερώτημα αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή είναι μπροστά μας, το 35% λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά το 58% ότι είναι μπροστά μας.

Όσον αφορά τα εμβόλια, το 79% των ερωτηθέντων απαντούν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τους τελευταίους μήνες ο σχετικός δείκτης έχει καταγράψει εκτίναξη, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.

Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.

Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.

Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι.

Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.