Latest News

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Τηλεργασία: Οι εργοδότες θα αποζημιώνουν τους εργαζόμενους για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες – Τι ποσό θα καταβάλλουν

 


Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με τηλεργασία και χρησιμοποιούν εξοπλισμό του σπιτιού τους... όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τη σχετική απόφαση, βάσει του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που καθορίζει το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν οι εργοδότες και φτάνει στα 28 ευρώ μηνιαίως. Αφορά σε 13 ευρώ για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 10 ευρώ για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών και 5 ευρώ για την συντήρηση του εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη για τον σκοπό της τηλεργασίας.

Η απόφαση ορίζει επίσης ρητά ότι η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67) «Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου».

Τέλος, προβλέπεται ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός η πρόβλεψη αποζημίωσης λειτουργικών εξόδων των τηλεργαζόμενων

Με δήλωσή της η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάνει λόγο για εμπαιγμό των εργαζομένων από το Υπουυργείο Εργασίας.

«Για τον κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη η τηλεργασία προφανώς αποτελεί μέσο μείωσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για τις εργασιακές συνθήκες και χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μείωσης των αποδοχών και της αγοραστικής τους δύναμης και εκτόξευσης της ακρίβειας και των λογαριασμών που καλούνται να πληρώσουν.»

ΠΑΜΕ: Απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας – Μοιράζει ψίχουλα στους εργαζόμενους

Η νέα απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου εργασίας για το ύψος της δαπάνης που θα καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους με τηλεργασία, αποτελεί πραγματική πρόκληση, αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. «Έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του υπουργείου να μην δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία οργιάζει, με στόχο αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αποτελεί άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους αφού οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με όλο σχεδόν το οικονομικό κόστος των δαπανών. Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση – και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις – είναι ψίχουλα στην κυριολεξία» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.