Latest News

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Αλλάζει το μοντέρνο πένταθλο- Εκτός η ιππασία, μετά το περιστατικό στο Τόκιο με Γερμανίδα που χτύπησε άλογο

 


Το μοντέρνο πένταθλο αλλάζει, καθώς αποφασίστηκε να βγει από το πρόγραμμα η ιππασία και να αντικατασταθεί με την ποδηλασία... σύμφωνα με τον Guardian. 

 

Πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (UIPM) πήρε πρόσφατα αυτή την απόφαση, η οποία επισπεύστηκε έπειτα από περιστατικό στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο, που προκάλεσε κατακραυγή. 

 

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης το άθλημα επικρίθηκε σφοδρά, όταν κάμερα «έπιασε» Γερμανίδα προπονήτρια να χτυπά με τη γροθιά της άλογο. Η Ανίκα Σλόι προηγούνταν στην κατάταξη πριν από την ιππασία, αλλά ξέσπασε σε κλάματα όταν το άλογό της, Saint Boy, αρνήθηκε να πηδήξει πάνω από εμπόδια. 

 

Η προπονήτρια Κιμ Ράισνερ εθεάθη να χτυπά το άλογο με τη γροθιά της. Μετά το περιστατικό αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς αγώνες και η UIPM δεσμεύθηκε να κάνει έρευνα και να τιμωρήσει την προπονήτρια. 

 

Αν και η απόφαση για την αντικατάσταση της ιππασίας από την ποδηλασία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, ήδη προκαλεί αντιδράσεις κάποιων χωρών που εκτιμούν πως αυτή η κίνηση αλλάζει θεμελιωδώς το άθλημα. 

 

Το μοντέρνο πένταθλο είναι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων από το 1912 και το επινόησε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν. Αν και από τις πέντε ημέρες που διαρκούσε αρχικά πλέον διεξάγεται σε μία, πάντα το πρόγραμμά του περιελάμβανε τα ίδια αθλήματα: ξιφασκία, κολύμβηση, ιππασία, σκοποβολή και τρέξιμο. 

 

Η UIPM αρνήθηκε να διαψεύσει την είδηση για την αλλαγή. «Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω όποια πληροφορία αυτή τη στιγμή», απάντησε στον Guardian εκπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας. 

 

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι σε εξέλιξη είναι «στρατηγικές συναντήσεις», στο πλαίσιο της δέσμευσης της UIPM να διατηρήσει «ισχυρό και δυναμικό το προφίλ» του μοντέρνου πεντάθλου. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων θα υπάρξει και επικοινωνία με τις εθνικές ομοσπονδίες εντός της εβδομάδας και οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 4 Νοεμβρίου.