Latest News

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Κορωνοϊός: Φόβοι για νέο lockdown - Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

 


Για την πανδημία, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown...

 μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι πρέπει ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί. Παράλληλα υπογράμμισε ότι όσα είπαν ο κ. Τσιόδρας, για πάνω από 8.000 νεκρούς επιπλέον αν δεν εμβολιαζόμασταν, και η κα Γκάγκα με τα διαγράμματα για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ, θα έπρεπε γίνουν σποτ στην τηλεόραση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Βατόπουλος απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ».

Έρχεται 4ο και 5ο κύμα

Για τον χειμώνα ο καθηγητής είπε ότι είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολος και μίλησε για 4ο και 5ο κύμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι.

«Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», κατέληξε.


Κορωνοϊός:  Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

“Απλώνεται” η διασπορά στον ελλαδικό χάρτη και εκτός της βόρειας Ελλάδας που συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία της, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και στη δυτική Ελλάδα όπως και στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε περαιτέρω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, την Ημαθία και τη Μαγνησία. 

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί εισηγούνται το “κοκκίνισμα” των Γρεβενών, όπως και των Τρικάλων. Παράλληλα, σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή ωστόσο επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική όπως και ο βόρειος τομέας Αθηνών που κατέγραψε ανοδική τάση των νέων διαγνώσεων με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Στην Αττική εντοπίστηκαν χθες 703 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 496, στη Λάρισα 258, στη Μαγνησία 136, πάνω από 100 στην Αχαΐα, την Ημαθία και κοντά στα 100 περιστατικά καταγράφκαν στη Μεσσηνία, την Πιερία, τις Σέρρες, στη Δράμα, τον Έβρο, την Πέλλα.

Η αύξηση των κρουσμάτων, κατά 17% την τελευταία εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη, έχει ως συνέπεια την αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι νέες νοσηλείες ανέβηκαν κατά 30%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του 7ημερου να έχει ξεπεράσει τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα και το λόγο των νέων εισαγωγών προς εξιτήρια να φτάνει στο 1,6.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας η πίεση ανεβαίνει και η πληρότητα των ΜΕΘ covid ξεπερνά το 90%. Ενδεικτικά, συνολικά στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) χθες νοσηλεύονταν 73 ασθενείς σε ΜΕΘ, από τους οποίους το 95,9% ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχα, στην 4η Υπε (Μακεδονίας και Θράκης) σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν χθες 50 ασθενείς, το 94% των οποίων ανεμβολίαστοι.