Latest News

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

''Νέκρωσε'' το λιμάνι του Πειραιά - Απεργία στην COSCO μετά το εργατικό δυστύχημα – «Παύση εργασιών» ανακοίνωσε η εταιρεία

 


Σε απεργία μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα της Τρίτης προχωρούν οι εργαζόμενοι στον σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά...

 μετά το φρικτό εργατικό δυστύχημα με θύμα 46χρονο εργάτη.

Του υπερμονοπωλίου της COSCO  μύρια κακά έπονται….

Δεν πέρασε ένας μήνας από την χαρισματική παραχώρηση του 67%  της κυβέρνησης στην COSCO και η κινεζική εταιρεία έδειξε την ακραία κερδοσκοπική της διάθεση σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της στον Πειραιά.

  • Στην Πειραϊκή καταπάτησε τις δικαστικές αποφάσεις περί απαγόρευσης των βυθοκορήσεων και περιφρόνησε κάθε περιβαλλοντικό όρο.

  • Έσπευσε να βάλει χέρι στη δημοτική περιουσία Παλατάκι, με την κατασκευή παιδικής χαράς 8 στρεμμάτων αντί για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον χώρο των 160 στρεμμάτων και τη διασύνδεσή τους με τα μνημεία όπως ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις.

  • Ξεκίνησε το μπάζωμα του λιμένα Ηρακλέους στο Κερατσίνι με πρόθεση να εξαλείψει κάθε φυσικό και πολιτιστικό έρεισμα των κατοίκων στην περιοχή 

 

Η άγρια κερδοσκοπία της αποκορυφώνεται με τον  τραγικό διαμελισμό εργάτη κάτω από τη γερανογέφυρα. Επανειλημμένα οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στο λιμάνι ,όταν η κυβέρνηση με την COSCO καμάρωναν το νέο αναπτυξιακό θαύμα των εμπορευματοκιβωτίων. Εργαζόμενοι που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους, υπό το κράτος του φόβου των υπερεργολάβων οι οποίοι καθημερινά προσλαμβάνουν και απολύουν προκειμένου να μην αποκτήσουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι,να μην συνδικαλίζονται , να μην διεκδικούν συνθήκες εκπαίδευσης , ασφάλειας και υγιεινής στην εξαντλητική εργασία τους.                                                  

 

Κάτοικοι και εργαζόμενοι ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας μπροστά στον άδικο θάνατο ενός από εμάς. Απαιτούμε να μην γίνει ο Πειραιάς προτεκτοράτο του κινέζικου μονοπωλίου , να μη μετατραπεί  η πόλη μας σε πύλη εμπορευματοκιβωτίων ΄σε μια πόλη- κόλαση για κατοίκους και εργαζόμενους.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α΄ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ! «Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, έρχεται να επιβεβαιώσει με το πιο τραγικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του Σωματείου μας, τις αγωνίες των συναδέλφων για πιθανό θανατηφόρο ατύχημα μέσα στο λιμάνι. Δεν είναι η “κακιά” στιγμή. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων ασφάλειας της υγείας μας και της ακεραιότητας μας. Είναι αποτέλεσμα των απανωτών κόντρα βαρδιών, των υπερωριών, το πετάμε “νέους εργάτες” να κολυμπήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων με αφορμή τον τραγικό θάνατο που βρήκε 46χρονος εργαζόμενος όταν χτυπήθηκε από γερανογέφυρα ζητεί 6ωρες πόστες, κατάργηση των κόντρα βαρδιών, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

DPort Services: Παύση εργασιών ως τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης

Από την πλευρά της η DPort Services, η ελληνική εταιρεία που έχει αναλάβει την υποστήριξη της λειτουργίας και της διαχείρισης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά για λογαριασμό της ΣΕΠ Α.Ε., σε ένδειξη πένθους ανακοινώνει παύση εργασιών έως τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης 26 Οκτωβρίου.

Εκφράζει παράλληλα την οδύνη της για τον τραγικό θάνατο του 46χρονου εργαζόμενου στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, «ο εκλιπών βρισκόταν για άγνωστο λόγο, στην απογευματινή βάρδια και ώρα 17:16 της 25ης Οκτωβρίου του 2021, πλησίον της γερανογέφυρας νούμερο 10 του Προβλήτα ΙΙ. Η γερανογέφυρα ξεκίνησε να κινείται με εξαιρετικά αργή ταχύτητα – σύμφωνα με τη συνήθη λειτουργία της – όταν για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους ήρθε σε επαφή με τη γέφυρα, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο».

Η DPort Services αναφέρει εξάλλου ότι «τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η αρμόδια Λιμενική Αρχή, το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων και Τεχνικών Ασφαλείας της DPort Services.»

«Σύσσωμη η διοίκηση και οι εργαζόμενοι συνάδελφοι του εκλιπόντος στο λιμάνι, εκφράζουν την οδύνη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Η εργατική τάξη θρηνεί άλλον έναν νεκρό στο βωμό του κέρδους

«Η εργατική τάξη θρηνεί έναν ακόμη νεκρό στο βωμό του κέρδους, ένα νέο άνθρωπο που έχασε με φρικτό τρόπο τη ζωή του, αυτή τη φορά στο κάτεργο της Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για το νέο εργατικό «ατύχημα» στην Cosco».

«Το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, με τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απουσία ακόμη και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα μεγάλα λόγια για τις επενδύσεις και τη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνή κόμβο εμπορευμάτων» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, είναι υπόλογες, γιατί από τη μια μεριά είχαν κάνει σημαία τους την επένδυση της Cosco κι από την άλλη στήριζαν τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε εργασιακό γκέτο. Την ίδια στιγμή η ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δίνουν το σήμα στη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.