Latest News

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Ανησυχία μετά τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ακόμα δεν είναι βέβαιο» ότι ήταν ο κύριος σεισμός


 Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σητείας, συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης για την ενδεχόμενη ένταση... των μετασεισμών. 

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι ο σεισμός της Κρήτης «βεβαίως συμπίπτει χρονικά με τον σεισμό της Καρπάθου όμως δεν έχει κάποια σχέση με τον σεισμό αυτό που έγινε περίπου την ίδια ώρα». 

 

«Έστω και αν εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός που υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες αυτός ο σεισμός δε θα έχει επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον μέσα στην Κρήτη γιατί η ενέργεια διοχετεύεται προς τον θαλάσσιο χώρο» τόνισε.

 

Σε ερώτηση για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «ακόμα δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί δεν έχουμε ούτε ιστορικά στοιχεία ούτε πολλά ενόργανα δεδομένα».

 

«Βεβαίως εδώ δεν έχουμε πολλούς μετασεισμούς, είναι ελάχιστοι. Το ερώτημα είναι θα κάνει μετασεισμό ή θα κάνει μεγαλύτερο σεισμό; Υπάρχει μια πιθανότητα να κάνει μεγάλο μετασεισμό της τάξης των 5,6 Ρίχτερ περίπου». 

 

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα στο σχέδιο «Εγκέλαδος» ενώ έτοιμη να κινητοποιήσει και διεθνή βοήθεια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση «εάν είναι απαραίτητο», όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

 

Σημειώνεται ότι στη Σητεία έχει μεταβεί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης για να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο της Σητείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων με στόχο την άμεση λύση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

 

Παράλληλα, τις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Ηρακλείου, θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.