Latest News

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί «εύκολα» να παραταθεί ως τα τέλη του 2022


Ένα χρόνο περισσότερο αναμένεται να διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με πρόβλεψη του ΠΟΥ, καθώς ακόμη φτωχές χώρες δεν έχουν λάβει... εμβόλια.

 

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η πανδημία της Covid-19 «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη. Όπως εξηγεί, ο  αξιωματούχος του ΠΟΥ, δρ Μπρους Έιλγουορντ, αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022».

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να δώσουν τη σειρά τους στις φτωχές χώρες, προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χαμηλότερου εισοδήματος χώρες.

 

Ο δρ Μπρους Έιλγουορντ υπογράμμισε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ελέγξουν και πού βρίσκονται σχετικά με τις δωρεές τους σε εμβόλια βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. «Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», είπε.

 

Τα στοιχεία της ένωσης φιλανθρωπικών οργανώσεων, People’s Vaccine, έδωσε δείχνουν ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, πράγματι φτάνει στον προορισμό της. Τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.