Latest News

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας τα social media για φοροδιαφυγή στον χώρο της showbiz

 


Οι followers και οι φίλοι στα social media μπορούν να προσφέρουν στους influencer αναγνώριση, αλλά και πολλά χιλιάδες αφορολόγητα ευρώ.

Ηθοποιοί, παρουσιαστές, τραγουδιστές, αθλητές και λοιποί «επηρεαστές» της κοινής γνώμης (influencers), πέρα από την προσωπική τους προβολή και την επαφή με τους θαυμαστές τους, αξιοποίησαν και αξιοποιούν τα social media και ως μέσο προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών, λαμβάνοντας οι ίδιοι ως αντάλλαγμα χρηματικά ποσά, μικρά ή μεγαλύτερα. Κοινώς, αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως διαφημιστική πλατφόρμα και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ οι πιο δημοφιλείς προωθούν τις δικές τους φίρμες ρούχων, καλλυντικών κ.λ.π.. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του HypeAuditor, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από αυτήν τη δραστηριότητα διαμορφώνεται σε 2.970 δολάρια, δηλαδή σε περίπου 2.525 ευρώ. Δεν τα λες και λίγα.

Πανηγύρι φοροδιαφυγής

Φυσικά το φαινόμενο αυτό ή μάλλον αυτή η νέα μορφή εμπορικής/ επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχει φτάσει προ πολλού και στη χώρα μας, όπου ως συνήθως το αρρύθμιστο πλαίσιο μπορεί να εξελιχθεί σε… πανηγύρι φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτικές Αρχές και συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ, δεν έμεινε ασυγκίνητο κι ετοιμάζεται για δειγματοληπτικούς αλλά εις βάθος ελέγχους, κάνοντας αρχή από τους πιο γνωστούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι… παλιές καραβάνες του Σώματος, μαζί με τους πιο εξειδικευμένους σε θέματα τεχνολογίας νέους ελεγκτές, πιστεύουν ότι ο ευρύτερος χώρος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πολύ «ψωμί». Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλές ημέρες από την αποκάλυψη ενός μεγάλου κυκλώματος, που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε δίκτυο e- shops, υφαρπάζοντας ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς ελέγχονται

Η ελεγκτική μέθοδος είναι απλή. Στην αρχή, μια «ακτινογραφία» του προφίλ του ή της ελεγχόμενης. Στη συνέχεια μια κοστολόγηση grosso modo των παρεχόμενων υπηρεσιών, με βάση στοιχεία που θα δοθούν ή θα αντληθούν από τις εταιρίες που προωθούν με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα τους και στο τέλος διασταύρωση με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην εφορία την τελευταία 5ετία, για να υπάρχει και μέτρο σύγκρισης. Η εμπειρία από ανάλογες έρευνες σε ιστοσελίδες εκμίσθωσης πολυτελών κατοικιών, ενισχύει την αίσθηση ότι θα βγουν πολλά «λαβράκια».

Τα 15.000 ευρώ το μήνα των... mega followers

Η έρευνα της HypeAuditor έδειξε ότι ακόμα και οι… «νέοι» στην πιάτσα, με λίγες χιλιάδες followers μπορούν να βγάζουν γύρω στα 1.200 ευρώ το μήνα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Για τους… mega influencers τα ποσταρίσματα είναι σίγουρα πιο προσοδοφόρα, καθώς το μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η πιο κερδοφόρα κατηγορία δεν είναι τα καλλυντικά ή η μόδα, αλλά τα… ζώα, αφού τουλάχιστον στις ΗΠΑ αποδίδουν περίπου 4.500 ευρώ το μήνα.