Latest News

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ντροπή στον Πειραιά για την μεταχείριση του "Υμνου εις την Ελευθερίαν" - Γιατί πέταξαν την χορωδία Libro Coro στο πεζοδρόμιο [ΕΙΚΟΝΑ- ΒΙΝΤΕΟ]

 
Ντροπή νιώθουν οι Πειραιώτες για την μεταχείριση του 
"Υμνου εις την Ελευθερίαν" από το Δήμο Πειραιά, καθώς, όπως καταγγέλλεται,  ο "καλλιτεχνικός διευθυντής" του Δημοτικού Θεάτρου πέταξε στο πεζοδρόμιο τη χορωδία Libro Coro που παρουσίασε τον Εθνικό Ύμνο
σε εκδήλωση στην πόλη.


Γράφει ο Δημήτρης Καπράνος 


 
NTΡOΠH!!!!
Μου τηλεφωνεί μια φίλη και μου λέει "Το βράδυ, η χορωδία Libro Coro παρουσιάζει τον Εθνικό Ύμνο στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου.
Για όποιον δεν το γνωρίζει, ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού δεν είναι μόνο οι δυο στροφές που καθιερώθηκαν ως ο Εθνικός Υμνος της Ελλάδος και της Κύπρου.
Έχει μελοποιηθεί το 1828 από τον Κερκυραίο Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο. Το έργο αποτελείται από 25 ωδές με τη συγκλονιστική 25η σε μορφή Fuga Reale.
Πηγαινω, λοιπόν και βλέπω να έχει στηθεί ένα "πάλκο" στον προ του Θεάτρου χώρο. "Εδω θα ειναι" σκεπτομαι και κάθομαι-ολομόναχος_ σε μια από τις πλαστικές καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί.
"Δεν είναι εδώ" μου λέει η φίλη που μου είχε τηλεφωνήσει και που με περίμενε στην πλατεία. "Είναι κάτω, στον πεζόδρομο, έξω από τα εκδοτήρια".
Εκεί, με τα καταστήματα γυρω ανοιχτά, με την καφετέρια να παίζει "ποπ" μουσική, με ένα τσούρμο παιδιά να παίζουν φωνάζοντας, είχαν στηθεί τα μικρόφωνα για να ερμηνεύσει η χορωδία τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ!
"Και τί θα γινει στην πλατεία μπροστά στο θέατρο;" ερωτώ αφελώς την υπεύθυνη της χορωδίας.
"Εχουν βαλει ένα μπαλέτο ή κάτι τετοιο" μου απαντά. "
Και κάθομαι, εξηντα πέντε λεπτά, μαζί με καμιά σαρανταριά εκλεκτους και φιλόμουσους θεατές, και παρακολουθώ μια μαγική εκτέλεση του έρχου του Μάντζαρου, ανάμεσα σε κορναρίσματα (παρκάρει και περνάει όποιος θέλει στον υποτιθέμενο πεζόδρομο της Κολοκοτρώνη) κραυγές των παιδιών και εξατμίσεις από μηχανάκια!
Και καθώς ερμηνεύεται η υπέροχη "φούγκα" της τελευταίας ωδής, περνάει κι ένας τύπος που αρχίζει να ...σφυρίζει κλέφτικα!
Μίλησα με την υπεύθυνη του καταπληκτικού (χίλια μπράβο) συγκροτήματος και μου είπε ΦΟΒΕΡΑ πράγματα για το πώς και γιατί ο "καλλιτεχνικός διευθυντής" του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Θεάτρου ΠΕΤΑΞΕ τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ στον πεζόδρομο.
Δεν γράφω ΑΚΟΜΗ όσα μου είπε επειδή ελπίζω ότι ο δήμαρχος θα καλέσει τους υπευθύνους για να μάθει την αλήθεια.
Ως Πειραιώτης και Έλληνας, αισθάνομαι ΝΤΡΟΠΗ για την μεταχείριση του "Υμνου εις την Ελευθερίαν" από την πόλη μου. Φοβάμαι, όμως, ότι εκείνοι που πρέπει, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και εξωτερικοί χώροι



























































































 


Για την ιστορία, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά στο πλαίσιο των δράσεων «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» παρουσίασε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00, στον πεζόδρομο της Αγ. Κωνσταντίνου, πλάι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τον «ΥΜΝΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ» Διονύσιου Σολωμού  Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro υπό την διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή.

Πρόκειται για την Α΄ μελοποίηση του έργου του Εθνικού μας ποιητή (1828 εκ του πρωτοτύπου, από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) – για τετράφωνη ανδρική χορωδία καιμπιάνο – εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας, συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διδασκαλία/Διεύθυνση: Ανθή Χ. Γουρουντή

Φωνητικό Σύνολο LIBRO CORO: Πακάκης Σταμάτης, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Καλτσής Στέφανος, Γιαννίτσιου-Παπαευαγγέλου Σ., Φωτιάδης Αλέξανδρος, Κασσαβέτης Γιώργος, Καραγιώργης Μιχάλης, Γκαρτζόπουλος Μιχάλης , Goutierez Kostas, Πετράκης Βασίλης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Καισαρίνης Σταύρος, Μπαταγιάννης Άρης, Toikin Igor, Δάβιος Κωνσταντίνος

Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

Αναγνώστης: Νικόλαος Χαλδαιάκης

Vocal coach: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό