Latest News

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Τι αλλάζει φέτος στα σχολεία: Υποχρεωτικά αγγλικά στα νηπιαγωγεία και εργαστήρια δεξιοτήτων


Αλλαγές ήδη από την προσχολική ηλικία εισάγονται φέτος στα σχολεία... σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

 

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων αλλά και τα πρώτα 6 Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε επαρχιακές πόλεις της χώρας, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές, που έχει θέσει σε εφαρμογή το αρμόδιο υπουργείο.

 

Αναλυτικότερα: 

 

Καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης:

- Φέτος, για πρώτη φορά, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόζεται καθολικά σε όλους τους Δήμους της χώρας. Κάθε παιδί 4 ετών πλέον φοιτά στο προνήπιο.

 

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο

-Ύστερα από την πιλοτική εφαρμογή των Αγγλικών σε 58 νηπιαγωγεία, το σχολικό έτος 2020-2021, φέτος η αγγλική γλώσσα εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα.

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

- Καθολική εφαρμογή στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας. Οι θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, τον εθελοντισμό, την οδική ασφάλεια, το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την επιχειρηματικότητα, τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, και θα διδάσκονται στη λογική της βιωματικής μάθησης και της συνεργασίας (π.χ. οι μαθητές καλούνται να οργανώσουν από κοινού ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης). 

 

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

- Λειτουργούν 112 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

 

Λειτουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων

- Λειτουργούν τα πρώτα 6 Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στο Άργος, την Επανομή, το Πέραμα, την Ξάνθη, την Ηγουμενίτσα και τα Τρίκαλα.

 

Νέα προγράμματα σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση

- Θα εφαρμοστούν από αυτή τη σχολική χρονιά 123 νέα Προγράμματα Σπουδών πρώτα σε πιλοτική εφαρμογή σε όλα τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία της χώρας.

 

Μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών

- Εφαρμόζεται από φέτος το νέο σύστημα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και προβλέπει για παράδειγμα μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση διδασκαλίας, στην αξιολόγηση μαθητών από εκπαιδευτικούς, πολλαπλό βιβλίο, ενίσχυση ρόλου Διευθυντή, συνεργασίες με τρίτους φορείς χωρίς έγκριση του Υπουργείου – μείωση γραφειοκρατίας.

 

Διορισμοί στη γενική εκπαίδευση

- Τα σχολεία άνοιξαν με 11.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς. 

 

Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

- στα νέα Προγράμματα Σπουδών

- στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

- στα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο

- στην επιμόρφωση νεοδιορισμένων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών

- Εφαρμογή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών και εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ και τη Β’ Λυκείου. 

 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός  

- 472.833 μαθητές και φοιτητές έχουν ήδη προμηθευτεί τεχνολογικό εξοπλισμό (tablet, laptop, desktop) μέσω του προγράμματοςvoucher «Ψηφιακή Μέριμνα». Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο, η αναβάθμιση του ίντερνετ σε 7.000 σχολεία και επεκτείνεται στο σύνολο των σχολείων της επικράτειας μέσω του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

- Εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών (e-eggrafes) σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες

- Έκδοση ψηφιακών αποσπασμάτων απολυτηρίων (e-apolytiria) στα γυμνάσια και τα λύκεια

- e-τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Οι προσλήψεις αναπληρωτών για το 2021-2022 υλοποιήθηκαν μέσα από ένα ψηφιακό σύστημα, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την ψηφιακή ανάληψη υπηρεσίας, τη σύναψη ψηφιακής σύμβασης και την αλγοριθμική τοποθέτηση των αναπληρωτών στις σχολικές μονάδες.