Latest News

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Το ομοίωμα του θρυλικού «Αβέρωφ» στα Ηρωικά Ψαρά από τον καπ. Π. Τσάκο {ΕΙΚΟΝΕΣ}


Σε μία λαμπρή και γεμάτη εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση τελετή, στην πλατεία των Ψαρών, το Ίδρυμα «Μαρίας Τσάκος» προσέφερε στο Δήμο της μαρτυρικής νήσου ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ».

Της τελετής παράδοσης προηγήθηκε η προβολή ντοκυμανταίρ της Λίλας Παπαδημητρίου, με θέμα την ζωή και τα επικά κατορθώματα του Ψαριανού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.

Τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος έγιναν από τον Δήμαρχο της νήσου Κώστα Βρατσάνο, τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, ιδρυτή και εμπνευστή των αρχών και  σκοπών του Ιδρύματος, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ναύαρχο ΛΣ ε.α Ευθύμιο Μητρόπουλο και τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχο ΠΝ Στυλιανό Κωστάλα.

Παρόντες στην τελετή ήσαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσών και Καρδαμύλων κ. Μάρκος, ο Δήμαρχος Χίου  Σταμάτης Κάρμαντζης, o Nαύαρχος ΠΝ ε.α Κωνσταντίνος Καταγάς, ο Ακαδημαϊκός καθηγητής αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Τζελίνα Χαρλαύτη (η οποία, με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, αναφέρθηκε στην ναυτική ιστορία των Ψαρών και την συμβολή των Ψαριανών στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία) και ο αγγειοχειρουργός Σταύρος Καλιάφας.

Για το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» μίλησε ο επίτιμος Γ. Γραμματεύς του ΙΜΟ Ευθύμιος Μητρόπουλος, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει την πλατεία του νησιού. 

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η απαγγελία ποιημάτων για τον Κ.Κανάρη και τον Λόρδο Βύρωνα από δύο κορίτσια από τα Ψαρά, με τοπικές ενδυμασίες.

Ο κάπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος αναφέρθηκε στην δική του σχέση με τα Ψαρά καθώς, στο ξεκίνημά του, είχε συνεργασθεί με τον Ψαριανό ναυλομεσίτη Νίκο Κοτζιά και την εταιρεία των Ψαριανών αδελφών Δομεστίνη.

«Κρατήστε ζώντανή την ελληνική ναυτοσύνη, βοηθήστε να γεμίσουν τα πλοία μας με Έλληνες ναυτικούς. Αν χαθούν οι Έλληνες ναυτικοί, δεν θα υπάρχει η Ναυτιλία, για την οποία σήμερα είμαστε όλοι υπερήφανοι», τόνισε ο καπετάνιος.

Η τελετή έκλεισε με την προσφορά αναμνηστικών και τον Εθνικό Ύμνο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Κατά τη διάρκεια τελετής αποκαλυπτηρίων του ομοιώματος θ/κ «Αβέρωφ» στην πλατεία των Ψαρών.

During the ceremony of unveiling the miniature of the battleship “Averof” at Psara square.


O Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ Υποναύαρχος Στέλιος Κωστάλας ΠΝ, ο εκπρόσωπος του Α/ΛΣ Λιμενάρχης Χίου κ. Παντελής Βατούσης και ο Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος κατά τα αποκαλυπτήρια. 

Capt. Panagiotis N. Tsakos, R. Admiral Stelios Kostalas as representative of the Chief of the Navy General Staff, Chios Harbour Master Lieut. Pantelis Vatousis as representative of the Chief of Hellenic Coast Guard, and the Chairman of the “Maria Tsakos” Foundation Board Adm. Efthymios E. Mitropoulos.

Η απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου με ρίγη συγκίνησης από τους παρευρισκομένους.

During the Greek National Anthem the attendees were filled with deep emotions. 


Απαγγελίες ποιημάτων από την μαθήτρια Δίδα Αιηνά Κλείτσα και τη φοιτήτρια Δίδα Άννα-Μαρία Παραγή.

Recitations of poems from the pupil Ms. Aiena Kleitsa and student Ms. Anne-Marie Paragis.         

5. Προσφορά αναμνηστικών δώρων (από αριστερά προς τα δεξιά): ο Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος προσφέρει τον θυρεό του Ιδρύματος στον εκπρόσωπο του Α/ΛΣ Λιμενάρχη Χίου κ. Παντελή Βατούση, στον εκπρόσωπο του Α/ΓΕΝ Υποναύαρχο Στέλιο Κωστάλα ΠΝ και στον Δήμαρχο Ψαρών κ. Κωνσταντίνο Βρατσάνο, ενώ στην Δρ. Τζελίνα Χαρλαύτη προσφέρει αναμνηστικό δίσκο με τη Χιακή σφίγγα.

Offering commemorative presents (from left to right): the Chairman of the “Maria Tsakos” Foundation Board Adm. Efthymios E. Mitropoulos is offering the coat of arms to the representative of the Chief of the HCG Chios Harbour Master Lieut. Pantelis Vatousis, to R. Admiral Stelios Kostalas as representative of the Chief of the Navy General Staff and the Mayor of Psara Mr. Konstantinos Vratsanos, whilst a silver plate with the Chian sphinx was offered to Dr. Gelina Harlaftis.6,7: Το ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού θ/κ «ΑΒΕΡΩΦ» προσεφέρθη στο Δήμο της Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.

The miniature of the battleship “Averof” was offered to the Municipality of Psara.


8: Την παραμονή της τελετής των αποκαλυπτηρίων παρουσιάσθηκε ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον Κων/νο Κανάρη από την ιστορικό κα. Λίλα Παπαδημητρίου στην κεντρική πλατεία των Ψαρών. 

On the eve of the unveiling ceremony, a historical documentary on Konstantine Kanaris was presented by historian Mrs. Lila Papadimitriou at the Psara square.