Latest News

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

AUKUS: Στηρίζουν τη Γαλλία οι χώρες της ΕΕ – Κλίμα δυσαρέσκειας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

 


Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Γαλλία, στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και... των ΗΠΑ. 

 

Η AUKUS είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισίου με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

 

Οι ΥΠΕΞ των 27, συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη - στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

 

«Πλήττεται η ΕΕ»

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της. Όπως είπε η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία που τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων. Το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από σχέδιο για την απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό· η συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισίου, που είχε κρατηθεί στο «σκοτάδι».