Latest News

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Πόσο είναι το “φέσι” στις ακτοπλοϊκές εταιρείες

 


Στα 49 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του κράτους προς τους ακτοπλόους... σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ειδικότερα από τα 49 εκατ. ευρώ τα 37 εκατ. ευρώ αφορούν μισθώματα αγόνων γραμμών και τα 12 εκατ. ευρώ υπόλοιπα από τις ενισχύσεις «covid». 

Ήδη, το Υπουργείο έχει συγκεντρώσει 11,2 εκατ. ευρώ για να διατεθούν στους ακτοπλόους εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ είναι μέρος της ενίσχυσης «cοvid» και τα 7,7 εκατ. ευρώ αφορούν μισθώματα για άγονες γραμμές.

Οι καθυστερήσεις παρουσιάζονται λόγω του ότι οι δαπάνες για τις άγονες γραμμές είναι μέρους του Προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων και δεν βρίσκονται σε λογαριασμό του Υπουργείου όπως στο παρελθόν.

Πάντως πηγές του Υπουργείου σημειώνουν ότι γίνεται ενέργειες ώστε τα χρήματα για την κάλυψη των αγόνων γραμμών και της ενίσχυσης της ακτοπλοΐας να εξευρεθούν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εκπροσωπώντας τον  ακτοπλοϊκό κλάδο απέστειλε  χθες στο Υπουργείο επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «με βάση τα δρομολόγια τα οποία έχουν εκτελεστεί υπάρχουν εκκρεμότητες, ακόμα και από το καλοκαίρι του 2020, ενώ το συνολικό ποσόν που οφείλεται στις Ακτοπλοϊκές Εταιρείες εκτιμάται ότι ξεπερνά τα € 60.000.000».