Latest News

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δείτε μέχρι πότε δόθηκε παράταση για την υποβολή τους

 


Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ολιγοήμερη παράταση έως τις... 10 Σεπτεμβρίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου παρατείνεται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η νέα προθεσμία κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το TAXISnet παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφού βασικά στοιχεία (όπως οι αποδοχές από τα 534 ευρώ ή τα έκτακτα επιδόματα σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας) προσυμπληρώθηκαν με καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα.

Μάλιστα, προ ημερών υπήρξε και μια σοβαρή δυσλειτουργία του συστήματος σε 2.500 ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αναγνωρίστηκαν με ορθό τρόπο τα εισοδήματά τους, οδηγώντας σε «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά, και πλέον καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς πρόστιμα.

Το οικονομικό επιτελείο τονίζει πως με τη συγκεκριμένη παράταση εξαντλεί κάθε χρονικό περιθώριο, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειονότητα των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.