Latest News

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Self test κατά την επιστροφή από τα νησιά


 Νέα μέτρα κατά της διασποράς μετά την αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών στα νησιά... ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, επισήμανε μεταξύ άλλων πως έχει σημειωθεί επιβάρυνση με αύξηση των κρουσμάτων και σημαντικότατη πτώση του μέσου όρου ηλικίας τους.

 

Σημαντικότατο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο καθώς και σε χώρους διασκέδασης, επισήμανε, γι' αυτό και η κυβέρνηση, όπως είπε προχώρησε σε αυστηροποιήση του πλαισίου λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

 

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι χώροι εστίασης, μπαρ, εστιατόρια κλπ λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες (αποστάσεις, ανώτατο όριο κλπ) όπως έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα προστασίας θα επιφέρει κυρώσεις 2.000 και 5.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω και άνω των 200 τ.μ, αντίστοιχα και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

 

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες ενώ στην τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

 

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις προς και από τα νησιά, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως:

 

- Οι ενήλικες μετακινούνται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, PCR 72 (ωρών), ή rapid test (48 ωρών)

 

- Ηλικίες 12-17 με  οποιοδήποτε τεστ συμπεριλαμβανομένου και του self test.

 

- Ως την ηλικία των 12 ετών, ταξιδεύουν ελεύθερα.

 

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ισχυρότατη σύσταση για διενέργεια τουλάχιστον self test κατά την επιστροφή από τα νησιά.

 

Σύσταση έκανε και για self test σε ό,τι αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις. Υπενθύμισε δε ότι, σε όλα τα ταξίδια, με αεροπλάνο, πλοίο κλπ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

 

Αλλαγές υπάρχουν και στον επιδημιολογικό χάρτη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

 

Αναλυτικότερα, ο Νότιος Τομέας Αττικής περνά στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) ενώ στο κίτρινο «ανεβαίνουν» οι περιφέρειες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θύρας, εκτός των δήμων,Θύρας και Οιτών, που μεταφέρονται στο  πορτοκαλί.

 

Κοζάνη, Λέσβος, Πιερία, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν στο πράσινο επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο 1 ενώ Κέρκυρα και Διαπόντιοι νήσοι, Τροιζηνία και Σαλαμίνα στο κίτρινο επίπεδο.

 

Σκιάθος και Κως μετακινούνται στο επίπεδο 2 του επιδημιολογικού χάρτη.

 

Οι δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν στο επίπεδο 1, δηλαδή στο πράσινο.