Latest News

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Πέρασε από τη Βουλή το Freedom Pass- Η διαδικασία τα 150€ στους 18-25 ετών που εμβολιάζονται

 


Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για το λεγόμενο Freedom Pass, την καταβολή 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται κατά... του κορωνοϊού. 

 

Υπέρ της τροπολογίας- που προβλέπει και τη δημιουργία εφαρμογής για τον έλεγχο γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού- ψήφισε η ΝΔ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝΑΛ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. 

 

Δικαιούχοι του Freedom Pass είναι οι πολίτες 18-25 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson. Το ποσό των 150 ευρώ θα χορηγηθεί και όλους τους δικαιούχους που έχουν εμβολιαστεί έως τώρα. 

 

Το ποσό πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για αυτό τον σκοπό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Για την έκδοση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού ο κάθε δικαιούχος θα μπαίνει σε ειδική εφαρμογή στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet. 

 

Στην αίτηση ο δικαιούχος συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ, το email και το κινητό του τηλέφωνο. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ. 

 

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις, διαβιβάζονται τα στοιχεία του- ονοματεπώνυμο, email και αριθμός κινητού τηλεφώνου- στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό. 

 

Η κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και έπειτα από αυτή την ημερομηνία το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να την απενεργοποιήσει. Το ποσό που απομένει επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο. 

 

Το ποσό μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις μεταφορές. Δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του ποσού. 

 

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθοριστούν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των επιχειρήσεων στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 

 

Εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών 

 

Η ίδια τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, για τον έλεγχο της εγκυρότητας και γνησιότητας του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid και της βεβαίωσης εμβολιασμού. 

 

Η εφαρμογή θα χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις εστίασης, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης, σε ζωντανά θεάματα και ακροάματα και κάθε είδους πολιτιστικές, αθλητικές ή εορταστικές εκδηλώσεις και εμπορικές εκθέσεις που γίνονται σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους. 

 

Κατά τη σάρωση του κωδικού QR εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή το ονοματεπώνυμο και η ένδειξη σχετικά με την εγκυρότητα ή μη του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης. 

 

Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25.