Latest News

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Με μεγάλη πληρότητα αναχωρούν τα πλοία - Επιθεώρηση ελέγχων από τον Πλακιωτάκη


 Με μεγάλη πληρότητα αναχωρούν τα πλοία από τον Πειραιά.

Από τα ξημερώματα, οι ουρές των ταξιδιωτών στο λιμάνι είναι μεγάλες, με τα στελέχη του λιμενικού διενεργούν τους ελέγχους στους εκδρομείς.

Τι έγγραφα χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε

Οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Επίσης, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).

Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Πάντως, από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τους ελέγχους στο λιμάνι του Πειραιά επιθεώρησε ο Πλακιωτάκης

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να δει από κοντά τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφαλή μετακίνηση των ταξιδιωτών αλλά και των εργαζομένων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Συνοδευόμενος από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ο κ. Πλακιωτάκης επιθεώρησε τη διαδικασία ελέγχων στους καταπέλτες των πλοίων, κατά την είσοδο των ταξιδιωτών.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός τόνισε πως «έχει πειθαρχήσει απόλυτα ο κόσμος. Επιθυμούμε να είναι στο λιμάνι μιάμιση ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου του, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Έχει διαπιστωθεί ότι αν οι επιβάτες έρχονται μιάμιση ώρα πριν τον απόπλου, δεν υπάρχει καθυστέρηση στα πλοία». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως «ο έλεγχος είναι πλήρης και γίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». 

Για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως αυτό «θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και των επιδημιολογικών δεδομένων. Καλούμε όλους να εμβολιαστούν. Δεν θα αφήσουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα».

Αναφορικά με τα έως τώρα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Πλακιωράκης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής «έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού μέσα στα πλοία, σε σχέση και με την περσινή εμπειρία. Είναι μονοψήφιος ο αριθμός, διαπιστώθηκε ότι έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ίο, που απομονώθηκαν οι επιβάτες». 

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι η κίνηση εφέτος είναι αυξημένη κατά 60-65% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Τηρούμε τα μέτρα. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Για να περάσουμε ένα καλό και όμορφο καλοκαίρι», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επιβιβάστηκε σε πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Αίγινα-Μέθανα-Πόρο προκειμένου να επιθεωρήσει την εφαρμογή των μέτρων και εν πλω. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέφυγε τον έλεγχο, παρά την ιδιότητά του, και επέδειξε τα απαραίτητα έγγραφα πριν την επιβίβασή του.