Latest News

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Μέσα Αυγούστου η κορύφωση του τέταρτου κύματος – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

 


Στα μέσα Αυγούστου αναμένουν οι επιστήμονες την κορύφωση του νέου κύματος κορωνοϊού...

Σε αντίθεση με την έναρξη του τέταρτου κύματος, όταν λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων οι προβλέψεις ήταν σε κάποιες περιπτώσεις εφιαλτικές ακόμα και για πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, πλέον η εικόνα έχει αλλάξει και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 4ο κύμα φαίνεται να εξελίσσεται πλέον πιο ήπια απ’ ό,τι αναμενόταν με βάση την αρχική εικόνα.

Οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων τα 3.400 κρούσματα ενώ παράλληλα όλες οι προσπάθειες επικεντρώνουν στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Τοπικές παρεμβάσεις

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, παράλληλα μια σειρά νησιωτικών περιοχών ανησυχούν τους ειδικούς καθώς εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφαρμογή μέτρων «τύπου Μυκόνου» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Ειδικότερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο υπουργικό συμβούλιο κατά την οποία χαρακτήρισε συλλογικό καθήκον τον εμβολιασμό.

«Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κορύφωση στα μέσα Αυγούστου

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα αναμένεται κορύφωση του κύματος στις 10-12 Αυγούστου, με εβδομαδιαίο μέσο όρο τα 3.400 κρούσματα ημερησίως, ανάλογα πάντα και με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί τα τεστ λόγω αυξημένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και της πολιτικής για υποχρεωτικά τεστ πριν από την επιβίβαση σε πλοίο και αεροπλάνο.

Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ του επταημέρου είναι πάνω από 76.000, με τον υψηλότερο αριθμό –περισσότερα από 90.000– να αποτυπώνεται πλέον στην έκθεση του ΕΟΔΥ του Σαββάτου (αφορά ελέγχους που δηλώθηκαν έως το πρωί της ημέρας).

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η εξέλιξη του κύματος από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Οπως ανέφερε, «εάν ανεβάσουμε τους ρυθμούς τότε περιμένουμε αρχικά μια σταθεροποίηση και μετά πτώση, εάν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε τώρα, τότε η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα, περίπου 3.400 την ημέρα, έως το τέλος Αυγούστου και περαιτέρω αύξηση από το φθινόπωρο». Και πρόσθεσε ότι σε αυτήν τη φάση στην Αττική παρατηρείται μια τάση κάμψης της πανδημίας, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ λόγω θέρους, ενώ αντίθετα τουριστικοί προορισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων

Το τελευταίο 24ωρο, χορηγήθηκαν στη χώρα μας περίπου 75.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 55% επί του συνόλου των ενηλίκων στη χώρα μας ενώ η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η 75 – 79 ετών.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών.

Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet των γονέων ή στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία, και τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.