Latest News

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά θετικότητας- Στο «κόκκινο» Μύκονος, Πάρος, Ρέθυμνο

 


Τρία νησιά βρίσκονται μεταξύ των περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας στον covid-19... σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

 

Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 - 18 Ιουλίου 2021 (2021-W28) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%.

 

Κορωνοϊός: Οι περιοχές με υψηλό ποσοστό θετικότητας- Στο «κόκκινο» Μύκονος-Ρέθυμνο

 

Κορωνοϊός: Οι περιοχές με υψηλό ποσοστό θετικότητας- Στο «κόκκινο» Μύκονος-Ρέθυμνο

 

Παυλοπούλου: H μετάλλαξη Δέλτα είναι των νέων και των ανεμβολίαστων

 

Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Ιωάννα Παυλοπούλου, μίλησε στο Open για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως είπε «Αν έχουμε μάθει κάτι τους 18 μήνες της πανδημίας είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις. Ο ιός αυτός μέχρι στιγμής καταφέρνει και είναι ένα βήμα μπροστά μας. Η περίοδος είναι δύσκολη γιατί έχουμε πλέον τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι πολύ μεταδοτική και ονομάζεται πλέον η μετάλλαξη των νέων και των ανεμβολίαστων. Διότι πλήττει περισσότερο τους νέους, επειδή είναι περισσότερο ανεμβολίαστοι.

 

Αυτό που είναι σημαντικό και ενδεχομένως επικίνδυνο είναι ότι η μετάλλαξη αυτή θα μας πλήξει όλους. Όλοι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον ιό, δε θα γλιτώσει κανένας και πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας και να δούμε πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι;».

 

Όπως σημείωσε, κάποιοι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, αλλά ηπιότερα. Όσον αφορά το σύνδρομο post-Covid, δηλαδή η παρατεταμένη συμπτωματολογία αφορά τα άτομα που έχουν νοσήσει, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσησης. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Το ενδεχόμενο τρίτης δόσης συζητείται σε όλο τον κόσμο και από τα δεδομένα που έχουμε φαίνεται ότι η ανοσία κρατά για αρκετούς μήνες. Βέβαια, αυτοί που θα είναι υποψήφιοι για τρίτη δόση είναι τα άτομα που απαντούν λιγότερο καλά στον εμβολιασμό, δηλαδή τα άτομα με ανοσοκαταστολή, οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό». Όσον αφορά την παρέμβαση της επιτροπής εμβολιασμού στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας, ανέφερε ότι δεν εισηγείται την υποχρεωτικότητα η επιτροπή αλλά η κυβέρνηση.

 

«Τα ποσοστά εμβολιασμού κινούνται στον μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν είμαι ικανοποιημένη, θα ήμουν αν είχαμε άνω του 80% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν», σημείωσε. Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και οι μικρότερες ηλικίες, παρότι τα παιδιά έχουν μικρότερο όφελος. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλιώς δε θα είχε πάρει άδεια», ανέφερε.