Latest News

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Φωτιά σε Σταμάτα – Ροδόπολη: Τουλάχιστον 20 σπίτια έγιναν στάχτη - Ανακόπηκε η πορεία προς Πεντέλη - Τέσσερις ύποπτοι για εμπρησμό

 


Τέσσερις ύποπτοι έχουν προσαχθεί για την φωτιά στην Σταμάτα, στο πλαίσιο των ερευνών για εμπρησμό...

σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. 

 

Στην έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γνωστοποιήθηκε ότι το μέτωπο είναι σε ύφεση και η εικόνα στην περιοχή δείχνει να βελτιώνεται. Το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές, αλλά παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτιών της, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. 

 

Νωρίτερα η φωτιά είχε μπει μέσα στις αυλές οικιών, καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα στη Σταμάτα. 

 

Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε ο υφυπουργός, ενώ σημειώνοντας ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα - ανάμεσά τους το Beriev-200 - και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. 

 

Οι ανακριτικές αρχές του πυροσβεστικού σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς. «Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα και βοηθούνται και από τις δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας, παίρνοντας τον λόγο. 

 

Υπό σχετικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Σταμάτα με τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν καταστέλλοντας τις αναζωπυρώσεις.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει ότι «οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξή της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει». 

Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές

Όπως εξίσου σημαντικό «είναι και το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της έγκαιρης εκκένωσης του οικισμού Γαλήνη Ροδόπολης και της απομάκρυνσης όσων κατοίκων ήταν στις κρίσιμες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε περιουσίες και κτίρια σημείωσε, ότι έχουν καταστραφεί κυρίως διάσπαρτα εντός του δάσους κτίσματα και αποθήκες αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτίμηση.

Κάηκαν περίπου 20 σπίτια

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, ανέφερε ότι κάηκαν περίπου 20 σπίτια, πολλά εκ των οποίων «λειτουργούσαν ως παραθεριστικές κατοικίες».

Εξήρε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και εναέριων και επίγειων όπως και των εθελοντών για την «αυτοθυσία» που επέδειξαν προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων «από τις φλόγες που έγλειφαν τους τοίχους και κατέκαιγαν τις αυλές τους». Επισήμανε ότι οι κάτοικοι είχαν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης η οποία «σε περιοχές εντός πευκοδάσους λειτουργεί ως δυναμίτιδα».

Αναφορικά με την καταστροφή των σπιτιών τα οποία σύντομα θα καταγραφούν μαζί με όλες τις απώλειες «για να αποζημιωθούν, μέσα από τις δέουσες διαδικασίες», ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Βασίλης Κόκκαλης, επισημαίνει ότι «εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη διάσωση ορισμένων που καταστράφηκαν έπαιξε και η περίφραξη τους».

Ο ίδιος, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρέθηκε επικεφαλής του αρμόδιου δυναμικού τηής Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Σταμάτα, με 21 υδροφόρες και πολλά χωματουργικά οχήματα, ερπυστροφόρα και φορτηγά προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.