Latest News

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Επίθεση σε Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη: Ο ιερέας τους ράντισε σαν αγιασμό με δύο λίτρα καυστικό υγρό– «Το αγόρασε από το internet»


Σόκαρε το πανελλήνιο το πρωτοφανές περιστατικό που εκτυλίχθηκε στη Μονή Πετράκη... χθες το απόγεθυμα  όταν 37χρονος ιερέας έριξε βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες και έναν αστυνομικό την ώρα που ήταν σε εξέλιξη Συνοδικό Δικαστήριο σε βάρος του.

 

Ο  37χρονος ιερέας συνελήφθη χθες μετά την επίθεσή του με καυστικό υγρό και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

 

Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε από ένα σάκο που είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει εγκαύματα. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που ήταν έξω από την αίθουσα και έσπευσε να βοηθήσει τους Μητροπολίτες.

 

Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο.

 

Σημειώνεται, ότι την υπόθεση ανέλαβε πλέον η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

 

Συνολικά από την επίθεση τραυματίστηκαν δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων επτά μητροπολίτες.

 

Ράντιζε το βιτριόλι σαν αγιασμό

 

Τις στιγμές που βίωσαν όταν ο 37χρονος ιερομόναχος άρχισε να τους ρίχνει βιτριόλι περιέγραψε ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος.

 

Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, «ήμουν μέλος στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο έχω υποστεί κάποιες βλάβες στο δέρμα δεν είναι πολύ βαθιές. Έχω βγει από χθες το βράδυ το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχουν πάθει κάτι τα μάτια. Δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής σε κάποιον απ’ όλους».

 

«Καθόμασταν οι 7 μητροπολίτες που δικάζαμε στη σειρά, σε απόσταση 1,5 – 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων λόγω του κορωνοϊού για να έχουμε χώρο. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλη έπιανε από τη μία άκρη της αίθουσας μέχρι την άλλη. Από κάτω στα έδρανα, απέναντι μας δηλαδή, ήταν από τη μία πλευρά ο πατήρ Σεβαστιανός ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου και από την άλλη πλευρά ο κατηγορούμενος με τους τρεις λαϊκούς δικηγόρους του. Ο δράστης σηκώθηκε όπως και ο πρόεδρος για να ακούσει την απόφαση από το στόμα του προέδρου. Η απόφαση ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του για τυπικούς λόγους, γιατί ήταν εκπρόθεσμη η αίτηση εφέσεως, άρα ισχύει και εγκρίνεται η πρωτοβάθμια απόφαση καθαιρέσεώς του.

 

Όταν άκουσε αυτό, συνέχισε ο κ. Καλλίνικος όπως στεκόταν όρθιος στο έδρανο, έκανε μία κίνηση προς τα πόδια του, είχε μια τσάντα και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο, το οποίο του δίνω βάρος όπως το είδα γύρω στα δύο λίτρα. Έκανε μία ερώτηση, αν την απόφαση την πήραμε καθ’ υπαγόρευσιν του μητροπολίτη του αγίου Βεροίας/ Λέγοντας αυτό έβγαλε το μπουκάλι. Το κράταγε με τα δύο χέρια και έκανε ημικυκλικές κινήσεις και ράντιζε όλο το προεδρείο όλο το δικαστήριο. Φοράγαμε μάσκες, φοράγαμε ράσα, φοράγαμε πάνω καλίμαυχα το μόνο μέρος που ήταν κενό ήταν το μέτωπο και τα μάτια» εξηγεί.

 

«Όταν είδα την κίνηση νόμιζα ότι ήθελε να μας προσβάλει, λέγοντας ότι θέλουμε άγιασμα. Όταν όμως είδα ότι το υγρό που έβγαζε γινόταν κόκκινο πάνω στο ράσο κατάλαβα ότι ήταν καυστικό υγρό. Είχαν αρχίσει να με τσούζουν τα μάτια μου έβαλα το αριστερό μου χέρι μαζί  με το ράσο για προφύλαξη και αρχίζω να τρέχω έξω από τη μεγάλη αίθουσα να πάω στο νιπτήρα δίπλα να ρίξω νερό στο πρόσωπό μου» περιέγραψε, μεταξύ άλλων



Η κατάσταση υγείας τους

 

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη, που νοσηλεύονται σε «Γ. Γεννηματάς» και ΚΑΤ δεν κρίνεται ανησυχητική.

 

Στο ΓΝΑ «Λαϊκό» διακομίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης από τη Μονή Πετράκη, με μέριμνα του ΕΚΑΒ,  6 Μητροπολίτες και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έχει λάβει εξιτήριο.

 

Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση. Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

 

Η κατάστασή τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση.

 

O αστυνομικός έχει διακομιστεί στο 401 ΓΣΝ Αθηνών.     

 

«Χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης»

 

Από την πλευρά του ο συνήγορος του ιερέα, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, είπε ότι ο πελάτης του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, γιατί δεν είναι απλός ποινικός.

 

«Δεν θα τον αναλάμβανα αν δεν ήξερα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, διευκρινίζοντας ότι είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο.

 

Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του και έκανε γνωστό ότι ο εντολέας του πριν από ενάμιση μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ είχε προαναγγείλει την πράξη του.