Latest News

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Προσοχή με αυτό το email-απάτη σεξουαλικής εκβίασης: Τι είναι το sextortionscam, τι πρέπει να κάνετε


Έφτασε και στην Ελλάδα η απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης, το sextortionscam, όπως ονομάζεται και οι χρήστες θα προσέχουν να μην ανοίγουν τα... επικίνδυνα email.
Προειδοποίηση στους χρήστες ηλεκτρικού ταχυδρομείου να αγνοούν και να μην ανοίγουν email στα οποία υπάρχει ελληνικό κείμενο με θέμα «Your data was hacked» ή «Open and read this letter» απευθύνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το κόλπο έφτασε και στην Ελλάδα καθώς χρήστες καταγγέλλουν το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης. Το γνωστό ως sextortionscam εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
Aπάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.06.2021
"Aπάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortionscam”"
Σκοπός είναι να φοβίσει τους παραλήπτες και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα. Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Your data was hacked» ή «Open and read this letter».

Πώς λειτουργεί

Άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα. Σε αυτά ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Επίσης, τον ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.