Latest News

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Η διχοτόμηση του Αιγαίου και το Όρουτς Ρέις

Μία ώρα κράτησε το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, στις Βρυξέλες.
 στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση είχε ξεκινήσει με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό: στις 17.20, αντί για τις 17.05. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να αναφερθεί και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο «πάγος» έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Δηλαδή ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να αφήσει πίσω του το Όρουτς Ρέις, το παράνομο τουρκολίβυκό σύμφωνο, τους χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» που διχοτομούν το Αιγαίο, την παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ και να προχωρήσει μπροστά… με διάλογο εφ΄όλης της ύλης και χωρίς προϋποθέσεις που ζητά η Τουρκία;

Με άλλα λόγια επιτιθέμενος και αμυνόμενος, θύτης και θύμα αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τα παλιά και να προχωρήσουν μαζί προς τα πού;

Από την ελληνική πλευρά, επισημάνθηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην επαναληφθούν οι  σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας να προχωρήσουν κανονικά όπως και τα ΜΟΕ, με τις δυο πλευρές να βρίσκουν κοινό τόπο στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επιδείξει διαλλακτικό προσωπείο,  μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Ενόψει των συναντήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και -κυρίως- τον Τζο Μπάιντεν,  Χαρακτήρισε (νατοϊκό) «σύμμαχο» την Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η επίλυση των «διμερών θεμάτων», όπως είπε, θα υπηρετήσει την σταθερότητα και και την ευημερία στην περιοχή.

Η σχετική αναφορά έχει ως εξής:

«Σεβόμαστε το Διεθνές δίκαιο, την δικαιοσύνη και την ισότητα, τα αμοιβαία δίκαια και συμφέροντα στις σχέσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναβίωση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της γείτονος και συμμάχου, Ελλάδας, όπως και η επίλυση των διμερών θεμάτων, επίσης θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Ο κ.Μητσοτάκης δεν αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να κάνει δήλωση.