Latest News

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται η ώρα της «λυπητερής» μέσω του λογαριασμού ρεύματος

 


Η ώρα του λογαριασμού με τους δήμους της χώρας για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι το 2020 προχώρησαν σε δήλωση αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων τους (υποβλήθηκαν 2.700.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ) ξεκινά άμεσα...

Από τους επόμενους μήνες οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο από τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, που προκύπτουν από τα επιπλέον τετραγωνικά, όσο και από τα σχετικά αναδρομικά με αφετηρία υπολογισμού την 1η Ιανουαρίου 2020. 

Στις 30 Ιουνίου, εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για την εκκαθάριση των δηλώσεων. Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί παράταση, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που παρουσιάζουμε παρακάτω, μέχρι 3 Ιουνίου είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μόνο του 45% των δηλώσεων (σήμερα το ποσοστό υπολογίζεται να είναι κατά τι μεγαλύτερο). 

Ηώρα του λογαριασμού με τους δήμους της χώρας φθάνει για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι το 2020 προχώρησαν στην αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων τους (υποβλήθηκαν 2.700.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ). Από τους επόμενους μήνες οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο από τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, που προκύπτουν από τα επιπλέον τετραγωνικά, όσο και από τα σχετικά αναδρομικά με αφετηρία υπολογισμού την 1η Ιανουαρίου 2020. 

Στις 30 Ιουνίου, εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για την εκκαθάριση των δηλώσεων. Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί παράταση, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που παρουσιάζουμε παρακάτω, μέχρι 3 Ιουνίου είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μόνο του 45% των δηλώσεων (σήμερα το ποσοστό υπολογίζεται να είναι κατά τι μεγαλύτερο). 

Έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία 140 δήμοι

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, 140 δήμοι έχουν μέχρι τώρα ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων επιπλέον τετραγωνικών. Εκτός από μικρούς δήμους με περιορισμένο  αριθμό δηλώσεων, που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, πάνω από 10.000 δηλώσεις είχαν και περαίωσαν οι δήμοι: Μεσσήνης, Βέροιας, Σαλαμίνας, Ρεθύμνου, Ωραιοκάστρου, Τρικκαίων, Καβάλας, Μαραθώνος, Πύργου, Αμαρουσίου, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδέων, Ηλιούπολης, Σαρωνικού και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αιγιαλείας.

Επίσης, 130 δήμοι είναι σε ποσοστό  επεξεργασίας δηλώσεων κάτω από 50%, 60 δήμοι είναι σε ποσοστό κάτω από 10% και 20 δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία… 

Η εικόνα της εκκαθάρισης δηλώσεων επιπλέον τετραγωνικών, μέχρι τις 3 Ιουνίου, παρουσιάζεται στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, από την πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων στους ΟΤΑ:

Δεύτερη ευκαιρία 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, στην ουσία παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν έκαναν χρήση της αρχικής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα και θα έχουν την δυνατότητα να τα δηλώσουν και να κλείσουν την εκκρεμότητα.

Εκτιμάται ότι τα ακίνητα, για τα οποία οι κάτοχοί τους δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τ.μ. ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και οι δήμοι προσβλέπουν σε νέα έσοδα

Προκειμένου να μην αδικηθούν όσοι δήλωσαν εμπρόθεσμα τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους, μέχρι και πέρυσι, εκείνοι που θα τα δηλώσουν φέτος, μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα θα έχουν μία επιβάρυνση, αλλά γλιτώνουν τα υψηλά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τα έτη προ του 2020.

Ο νόμος προέβλεπε πως όσοι δεν εντάσσονταν εμπρόθεσμα (μέχρι πέρυσι) στη ρύθμιση θα τους καταλογίζονταν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη και με προσαυξήσεις για τα αδήλωτα τ.μ. για όλα τα χρόνια, που είχαν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο ακίνητο.

Όμως, με τη νέα διάταξη θα τους δίδεται δεύτερη ευκαιρία και έτσι, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση του ν. 4647/2019 θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και αφού αποκαλύψουν τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους:

-Θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα έτη πριν το 2020, που φτάνουν έως και στο 200%.

-Θα τους καταλογιστεί το ποσό των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, αλλά μόνο για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.