Latest News

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Lockdown: Ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά και ζωντανά θεάματα - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

 


Ανοίγουν τα μουσεία από τις 14 Μαΐου ενώ στις 21 Μαΐου ακολουθούν τα θερινά σινεμά... όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της άρσης μέτρων για τον κορωνοϊό. 

 

«Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή συνεχίζεται το άνοιγμα των δραστηριοτήτων», σχολίασε ο υφυπουργός, αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown. Αναλυτικά: 

 

- Από αύριο, Σάββατο 8 Μαΐου, ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες,

- Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο 

- Τη Δευτέρα  10 Μαΐου επαναλειτουργούν δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια. Προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων, η διενέργεια των self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας.

- Τη Δευτέρα ανοίγουν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

-Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν επίσης τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

- Από τις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

 

Αναλυτικά: 

Τα μουσεία ανοίγουν 14 Μαΐου

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν στις 17 Μαΐου.

Θερινά σινεμά και κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους στις 21 Μαΐου, με πληρότητα 75%

- Live θεάματα επίσης στις 28 Μαΐου, αφορά μόνο καθήμενους και με πληρότητα 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία

Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία ένα προς ένα από τις 17 Μαΐου

 

 

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως ελήφθησαν αποφάσεις και για αθλητισμό και εστίαση που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

 

Καθολικό lockdown

 

Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση, μεγάλη αύξηση παρουσιάστηκε στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών και στον Δήμο Μεσολογγίου, οι οποίοι μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο το πρωί. Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση και στις γειτονικές περιοχές Αγρινίου και Αιτωλικού.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο οικισμός Καστανιών Έβρου τέθηκε σε καθεστώς καθολικού lockdown στα πρότυπα του lockdown της Καλύμνου λόγω της έντονης επιδημιολογικής επιβάρυνσης της περιοχής.