Latest News

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Τρίπολη - Λίβυα ΥΠΕΞ: «Να φύγουν οι ξένες δυνάμεις» - Τσαβούσογλου: «Δεν φεύγουμε - Είμαστε εδώ με συμφωνία»! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


Αρνήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποσύρει η Τουρκία τις δυνάμεις της που διατηρεί στην Λιβύη ενώπιον της υπουργού εξωτερικών της Λιβύης Najla Mangoush, σε ένα πρωτοφανές... κρεσέντο θράσους.

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, ζήτησε διπλωματικά η Τουρκία να αποσύρει τόσο τις δυνάμεις των μισθοφόρων που έχει στείλει στην βορειοαφρικανική χώρα  όσο και για τις δυνάμεις που διαθέτει η ίδια, λέγοντας πως «ζητήσαμε  την συνδρομή της Τουρκίας για την απομάκρυνση  των ξένων μισθοφόρων από την Λιβύη», για να εισπράξει την αποστομωτική απάντηση από τον Τσαβούσογλου  «ότι η Λίβυα υπουργός δεν εννοεί εμάς».

«Η Τουρκία (σ.σ. τουρκικός Στρατός) βρίσκεται στην Λιβύη βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας. Έτσι δεν μπορεί να συγκρίνεται με τους ξένους μισθοφόρους και άλλες ξένες προς την Λιβύη ένοπλες ομάδες».

Ακόμη ο Τσαβούσογλου είπε:

«Η Λιβύη είναι μια ιερή χώρα για εμάς. Ως Τουρκία, υιοθετούσαμε πάντα την αρχή της προστασίας της ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης.

Είμαστε πάντα δίπλα στο λαό της Λιβύης και στις νόμιμες κυβερνήσεις της, κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της.

Στη διάρκεια των επιθέσεων στην Τρίπολη, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε ορισμένες χώρες. Μόνο η Τουρκία απάντησε θετικά σε αυτό το κάλεσμα.

Η υποστήριξη που παρείχαμε απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, τις αδελφικές συγκρούσεις και την ανθρώπινη τραγωδία» ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησε με τον Λίβυο ομόλογό του το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα των δυο χωρών και τα επόμενα βήματα που θα κάνουν πάνω σε αυτό.