Latest News

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Καλά έτσι θα διασωθεί το "Χάι Λάιφ" στον Πειραιά;


Τελικά φαίνεται ότι βρέθηκε πως θα διασωθεί το ιστορικό  "Χάι Λάιφ" στον Πειραιά...

  Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά  ενέκρινε ψήφισμα για τη διάσωση του "Χάι Λάιφ" στη χθεσινή του συνεδρίαση.





Διάσωση «Χάι Λάιφ»
Πως φθάσαμε στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου
Ανακοίνωση #pireas4all


Χθες (24.05.2021) στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποκαλύφθηκε πλήρως η φωτογραφική υπουργική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την καταστροφή του «Χάι Λάιφ». Η απόφαση κοινοποιήθηκε και  διεκπεραιώθηκε, διασχίζοντας τα γραφεία των υπηρεσιών του Δήμου κάτω από τη μύτη του αρμόδιου αντιδημάρχου και του Δημάρχου.

Προφανώς θορυβημένες από την κινητοποίηση και την πολύ μεγάλη δημοσιότητα του θέματος, οι δύο παρατάξεις της συμπολίτευσης Μώραλη-Βλαχάκου προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις παραλήψεις τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος.

Ήταν εντυπωσιακή η δήλωση του Δημάρχου «έκανα λάθος» απαντώντας στον Νίκο Μπελαβίλα ο οποίος είχε ζητήσει δημόσια εξηγήσεις από τον Γιάννη Μώραλη, όπως και η ενημέρωση ότι επικοινώνησε χθες με τον κύριο υπαίτιο, τον πρώην υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος επίσης του είπε ότι δεν είχε καταλάβει πως ο κινηματογράφος που είχε κριθεί διατηρητέος το 1986, τελικά ήταν τόσο σημαντικός! Ίσως ο κ. Οικονόμου νόμισε ότι το 1986 οι τότε αρχές  κήρυξαν το «Χάι Λάιφ» διατηρητέο για πλάκα.

Απολογητικός και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Αράπης, με την υπογραφή του οποίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποχαρακτηρισμού.
«Δεν είστε υπηρεσιακοί υπάλληλοι που απλώς διεκπεραιώνετε έγγραφα, είστε αιρετός και έχετε το βάρος της πολιτικής ευθύνης» είπε στον Δημήτρη Αράπη, ο επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους», Νίκος Μπελαβίλας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον πρώην υφυπουργό για όλες τις κινήσεις στο παρασκήνιο, προκειμένου να επιτύχει μία βολική για την εταιρεία εμπορική λύση που σημαίνει στην ουσία την απώλεια του «Χάι Λάιφ».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Μπελαβίλας αποκάλυψε όλο το σκοτεινό παρασκήνιο που στήθηκε από το ΥΠΕΝ για την παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου και την υπουργική απόφαση που εξυπηρετεί την αγοράστρια εταιρεία, κλείνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε εταιρείες που θα έρχονται σαν κατσαπλιάδες στον Πειραιά. Απαιτούμε σεβασμό στην ιστορία και την ταυτότητα της πόλης μας».

Στην έναρξη των εργασιών κατεδάφισης του εσωτερικού του «Χάι Λάιφ» αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Αναστασάκος, ο οποίος μαζί με τη Βάνα Μελά και δυο-τρεις φίλους του «Πειραιάς για όλους» στην κυριολεξία «έπιασαν στα πράσα» τα κομπρεσέρ μέσα στο κτίριο και σταμάτησαν την καταστροφή τη στιγμή που ξεκινούσε.

«Είχαμε μια πόλη μοναδικά όμορφη. Ας σώσουμε ό,τι έχει απομείνει. Ο, τι μπορούμε να διαφυλάξουμε για να μπορούμε να το αφηγούμαστε, πρέπει να μας νοιάζει, γιατί στο τέλος μόνο το Δημοτικό Θέατρο θα μείνει…»

Με τις τοποθετήσεις και την πλήρη δημόσια αποκάλυψη της υπόθεσης, το κλίμα ανατράπηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε το Ψήφισμα για τη διάσωση του «Χάι Λάιφ», για το οποίο ενημερωθήκατε ήδη από χθες το βράδυ.



ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΧΑΪ ΛΑΪΦ

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ζητά από τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς όπως και την επενδύτρια εταιρεία να σεβαστούν την ιστορική μνήμη της πόλης του Πειραιά.

Ζητά τη διάσωση του ιστορικού  κινηματογράφου «Χάι_Λάιφ», ενός χώρου πολιτισμού που για έναν αιώνα σημάδεψε γενιές Πειραιωτών.

Είναι χρυσή ευκαιρία για όποιο σχήμα εγκατασταθεί στο πολυώροφο διατηρητέο υψηλής αξίας αυτό κτίριο να δείξει στην πράξη ότι τιμά και σέβεται την πόλη στην οποία σχεδιάζει να λειτουργήσει.

Για τους συμπολίτες μας έχει ιδιαίτερη σημασία και μόνο κέρδη θα υπάρξουν για όλους με μια τέτοια πράξη υψηλού συμβολισμού.

@ Λέτε να αρκεί ένα ψήφισμα για να σωθεί «Χάι_Λάιφ» στον Πειραιά
Δε νομίζω...