Latest News

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

European Super League: «Βόμβα» στα θεμέλια του ποδoσφαίρου – Με αποκλεισμούς απειλεί η UEFA

 


«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πρόθεση 12 ομάδων να προχωρήσουν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και...

της FIFA.

Οι 12 αυτοί σύλλογοι, μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

«Μπλόκο» της Premier League

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League.

Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας, Ρίτσαρντ Μάστερς, έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της Premier League, που συμφωνούν στο νέο αυτό εγχείρημα, και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις από τη συμφωνία, απειλώντας με κυρώσεις.

«Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγγλικές ομάδες και καλούμε όλα τα κλαμπ να που σκέφτονται τη συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση ή την έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν πίσω, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν υποστηρίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Οι κανόνες της Premier League περιλαμβάνουν μια δέσμευση μεταξύ των ομάδων, ώστε να παραμένουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και απαγορεύουν σε άλλα κλαμπ να συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις χωρίς την άδεια της λίγκας. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα ενδεχόμενο στο οποίο μια τέτοια άδεια θα δοθεί», αναφέρει σχετικά στην επιστολή του.

Αντιδρούν και οι οργανωμένοι οπαδοί

Στο μεταξύ, οργανωμένοι φίλαθλοι στην Αγγλία αντέδρασαν έντονα στη δημιουργία αυτής της ευρωπαϊκής κλειστής λίγκας.

«Οι ανακοινώσεις αυτές είναι απαράδεκτες και σοκάρουν τους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ, όπως και των άλλων ομάδων. Μια κλειστή λίγκα επίλεκτων και πλούσιων κλαμπ είναι κόντρα σε όσα το ποδόσφαιρο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρεσβεύουν. Η προώθηση αυτών των προτάσεων χωρίς να ζητηθεί η άποψη των φιλάθλων και εν μέσω πανδημίας, όταν ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ενωμένος και όχι να φέρεται εγωιστικά, επιβαρύνει κι άλλο τη θέση. Η απόσχιση από την UEFA θα αποτελεί προδοσία απέναντι σε όσα αντιπροσωπεύει ο σύλλογός μας. Καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση να την αποσύρουν», αναφέρουν οι οργανωμένοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις στους φίλους της Αρσεναλ, κάνοντας λόγο για «θάνατο της ομάδας ως αθλητικό θεσμό». Η αντίστοιχη οργάνωση φιλάθλων της Τότεναμ χαρακτήρισε την απόφαση της ομάδας «καθοδηγούμενη από φιλαργυρία και ιδιοτέλεια που αντίκεινται στις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος», ενώ οι φίλοι της Τσέλσι, με τη σειρά τους, αναφέρουν πως «βιώνουμε την υπέρτατη προδοσία. Είναι μια απόφαση προς όφελος της τσέπης των πλουσίων, που δεν λαμβάνει υπόψη τους πιστούς φιλάθλους, αλλά και το παρελθόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου μας. Είναι κάτι ασυγχώρητο, αρκετά πια!».

Τζόνσον: Σχέδιο επιζήμιο για το ποδόσφαιρο



Με ανάρτησή του στα social media ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε στο πλευρό των ποδοσφαιρικών αρχών και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό θα πλήξει την καρδιά του αγγλικού ποδοσφαίρου.

 

«Το σχέδιο για μία ευρωπαϊκή Super League θα είναι πολύ επιζήμιο για το ποδόσφαιρο και υποστηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στην ανάληψη δράσης», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

«Θα πλήξει την καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα προβληματίσει τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στους φιλάθλους τους και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα προτού κάνουν περαιτέρω βήματα», υπογράμμισε ακόμη.

 

 

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις προσπάθειες για να μην επιτραπεί η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ.

 

Η συζήτηση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League γίνεται εδώ και καιρό και η UEFA ήλπιζε ότι θα ακυρώσει αυτά τα πλάνα, με μια νέα μορφή Champions League 36 ομάδων, που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τη μορφή αυτής της ευρωπαϊκής Super League. Οι εμπλεκόμενοι θέλουν να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγκα, με τη συμμετοχή των πλουσιότερων ευρωπαϊκών συλλόγων, χωρίς να υπάρχει η απειλή του υποβιβασμού ή της αποτυχίας πρόκρισης.