Latest News

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Με self test δύο φορές την εβδομάδα ανοίγουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου – Πώς θα γίνονται (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Τη δια ζώσης επαναλειτουργία των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, με υποχρεωτική τη διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού (self test) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα...κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η υπουργός παρουσίασε το σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα Λύκεια μετά το πράσινο φως από τους ειδικούς, το οποίο δόθηκε εν μέσω διαφωνιών.

«Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Τι θα ισχύσει για τα self tests

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, «το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων».

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού (self-test) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου και θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Ειδικότερα ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Η διαδικασία

Αναλυτικά, τα βήματα για τη διενέργεια των self tests, όπως ανακοινώθηκε από την κ. Κεραμέως, είναι τα εξής:

1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.


Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Γιατί δόθηκε προτεραιότητα στα λύκεια

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η μεγαλύτερη διάρκεια τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές του λυκείου, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας να δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα των λυκείων, σε σχέση με τις άλλες εκπαιδευτικές δομές.

«Προτεραιοποιήσαμε το άνοιγμα των λυκείων για δύο βασικούς λόγους: γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επιπλέον, σημείωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την κάλυψη της ύλης. «Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, ανέφερε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως και εξέφρασε την ελπίδα μετά τα λύκεια, σύντομα να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για τις υπόλοιπες δομές.

Τα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των λυκείων

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που είχαν ληφθεί και κατά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • – την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 
  • – διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, 
  • – σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, 
  • – χρήση αντισηπτικών, 
  • – σχολαστικούς καθαρισμούς αιθουσών και εξοπλισμών, 
  • – τακτικούς αερισμούς των χώρων, καθώς επίσης και
  • – τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον, αυτή τη φορά προστίθεται η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου.

Σταδιακά και με ασφάλεια

«Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία», τόνισε η κ. Κεραμέως. Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, σημείωσε: «Μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία, και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία -όσο χρήσιμη είναι- δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης».

«Παρά την κούραση, παρά την κόπωση, που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα, στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία», κατέληξε η υπουργός.


Ξεπερνάμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Αύριο ξεπερνάμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς γνωστοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Αύριο θα σπάσουμε το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών. 1.246.256 εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει με την πρώτη δόση (κάλυψη 12,53%) και 686.924 εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις (κάλυψη 6,54%)» είπε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας πως σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 57.000 εμβολιασμούς και ότι συνολικά από την αρχή των εμβολιασμών στην Ελλάδα μέχρι τις 4:00 μ.μ σήμερα είχαν γίνει 1.983.180 εμβολιασμοί.

Μόνο χθες έγιναν στη χώρα μας περίπου 60.000 εμβολιασμοί, για την ακρίβεια 59.969, οι περισσότεροι μέχρι σήμερα ανέφερε ο υπ.Υγείας. Χθες είχαμε επίσης ρεκόρ τεστ με 75.182 δειγματοληψίες, είπε ο Β.Κικίλιας θυμίζοντας πως τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε με 800 τεστ.

«Όσο περισσότερα εμβόλια έρχονται τόσο περισσότερους εμβολιασμούς θα πραγματοποιούμε» επισήμανε ο ίδιος και αναφέρθηκε στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών από τον Ιανουάριο έως σήμερα.

«Τον Ιανουάριο είχαμε 10.840 εμβολιασμούς, μέσο όρο κάθε μέρα. Τον Φεβρουάριο ανεβήκαμε στους 25.667 κάθε μέρα. Τον Μάρτιο είχαμε 32.390 εμβολιασμούς κάθε μέρα και τον Απρίλιο έχουμε μέχρι σήμερα 47.334 εμβολιασμούς μέσο όρο κάθε μέρα».

Μέχρι αυτή τη στιγμή για τον μήνα Απρίλιο έχουν γίνει περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί, είπε ο Β.Κικίλιας και προσέθεσε ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου όλοι αυτοί που θέλουμε και πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, όπως οι ευπαθείς ομάδες οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι» αλλά και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα έχουν εμβολιαστεί.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, η υγειονομική λύση φαίνεται πλέον στον ορίζοντα» είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είπε ότι δίνεται μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα: αυτό της περίθαλψης και της αντιμετώπισης των ασθενών και αυτό των εμβολιασμών που συνεχίζουν να γίνονται με ασφάλεια στη χώρα μας.

Ο Β.Κικίλιας για ακόμη μία φορά εξήρε το έργο και τις προσπάθειες των υγειονομικών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία και προσέθεσε ότι εξακολουθεί να τον ανησυχεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων 3στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Πέλλα.

Η προσπάθεια είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της επιδημίας με τη συμβολή όλων μας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα είπε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή, καθώς όπως είπε σύντομα θα πάμε σε καλύτερους μήνες μετά το Πάσχα.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πορεία της επιδημίας, είπε ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, αλλά και την προσπάθεια που κάνει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών να εφαρμόσει τα μέτρα, θα οδηγήσει σε μια καλύτερη εικόνα.

«Για τις δυσκολίες που έχουμε περάσει αλλά και για αυτές που θα έρθουν θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Πάντα γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Όλοι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την προσέλευση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι είναι υψηλή και βρίσκεται στο 93,1%. Με αφορμή την ερώτηση αυτή, είπε ότι στις 7:00 μ.μ. συμμετέχει στην Σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ με τη συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «τα πλεονεκτήματα και το όφελος του εμβολιασμού, είναι πολύ μεγαλύτερα από τις όποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του».

Ερωτηθείς για το εάν έχουν αυξηθεί οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι με βάση τον δείκτη θνησιμότητας που δείχνει τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, «η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση, ανάμεσα σε 54 χώρες στην Ευρώπη» και κάλεσε όλους να αποφεύγουν τις συγκρίσεις με χώρες που είτε βρίσκονται στο πικ της επιδημίας είτε φαίνεται να ξεπερνούν ή να ελέγχουν την υγειονομική κρίση.

«Απλά, οργανωμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία χρειαζόμαστε» και σ’ αυτό ζητώ την προσοχή όλων, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «στόχος είναι να σωθούν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται».

Ο υπουργός μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι αισιοδοξούμε πως σύντομα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είπε ότι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να ανησυχεί, καθώς τα κρούσματα Covid-19 παρουσιάζουν αύξηση.

Από την Πέμπτη η διάθεση των self tests

Αύριο ξεκινάει η διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι την Παρασκευή 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7 εκατομμύρια, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα και η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και εφαρμόζει αυτό το μέτρο σε ευρεία κλίμακα», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Είπε επίσης ότι η ιστοσελίδα self-testιng.gov.gr, όπου θα δηλώνεται το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) άνοιξε, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Εξήγησε επίσης ότι αν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self- test.


Τα self tests είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Επανέλαβε ότι η δράση είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου ελέγχου που λαμβάνουν χώρα στη χώρα μας και αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία, είπε, ότι ένα στα τρία άτομα περίπου, που είναι φορείς του ιού δεν έχουν συμπτώματα και το μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Διαφορά των self tests από τα rapid tests

O κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι τα self tests είναι ρινικό test, ταχείας ανίχνευσης, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid tests και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ως αυτοδιαγνωστικό. Η λήψη δείγματος είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία έγκρισης, διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού ως αυτοδιαγνωστικό έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στη συσκευασία των self tests, είπε ότι ο διαγωνισμός που έχει ολοκληρωθεί, ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα πρώτα self tests που θα διατεθούν είναι σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.

Εξήγησε επίσης ότι η σύσταση, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι να απορρίπτονται τα τεστ στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή. Τόνισε ότι η Πολιτεία συνεχίζει να έχει ως στρατηγική της την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας των πολιτών.

Επανέλαβε, τέλος, ότι τα δύο πιο σημαντικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.