Latest News

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Διάγγελμα Μητσοτάκη για το Πάσχα και το σχέδιο άρσης του lockdown- Οι ημερομηνίες «κλειδιά»


 Διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται τις επόμενες ώρες- έως και αύριο, Πέμπτη- για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα, αλλά και το σχέδιο άρσης... του lockdown.

 

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός με διάγγελμα θα εξηγήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα όσα θα ισχύσουν το Πάσχα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις αλλά και τις εκκλησίες.

 

Χθες ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα μέσα Μαΐου- όταν θα ανοίξει ο τουρισμός- ως ημερομηνία ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

 

«Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της ΝΔ.

 

Στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων.

 

Στις 5 Μαΐου αναμένεται ότι το λιανεμπόριο θα επανέλθει στην κανονική λειτουργία του, δηλαδή δίχως να απαιτείται η αποστολή SMS και τα ραντεβού. Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Οι πιθανότερες ημερομηνίες για αυτό το βήμα είναι από τις 6 έως τις 12 Μαΐου, ή 5-10 Μαΐου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.



Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, το χρονοδιάγραμμα που είναι στο τραπέζι προβλέπει άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 10 Μαΐου.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν σήμερα το απόγευμα οι ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα.


Αναφορικά με όσα ακούγονται για επικείμενο διάγγελμα του πρωθυπουργού, απάντησε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. 

 

Σχετικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα, ξεκαθάρισε ότι αναμένεται μεν η εισήγηση της επιτροπής αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. «Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» σχολίασε, προσθέτοντας πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές θα μπορούσε να τις επιβαρύνει. 

 

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Ερωτηθείσα για το όριο στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, και το κατά πόσο θα οριστεί και πάλι στα 9 άτομα, όπως είχε γίνει τα Χριστούγεννα, η κα Πελώνη απάντησε: «νομίζω ότι δύο οικογένειες θα είναι το ασφαλές», τονίζοντας πως για όλες τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων.