Latest News

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Πάσχα στο χωριό: Τα πιθανά σενάρια για τις μετακινήσεις και οι φόβοι των ειδικών

 
Τη δύσκολη εξίσωση για την άρση των περιορισμών των μετακινήσεων εκτός νομού το Πάσχα επιχειρούν να λύσουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, με τους ειδικούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς στο ενδεχόμενο αυτό «βλέπουν» αύξηση ...των κρουσμάτων.

 

Ήδη από πλευράς κυβέρνησης έχει εκδηλωθεί η πρόθεση να επιτραπεί υπό συνθήκες η μετακίνηση σε άλλο νομό, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα, με τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις.

 

Όπως επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί, οι αποφάσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα θα ληφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Σημειώνουν ωστόσο ότι ακόμη κι αν η εισήγηση είναι θετική, οι μετακινήσεις θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 

Ποιοι θα μπορούν να κάνουν Πάσχα στην επαρχία

 

Δύο προτάσεις έχουν μπει ως τώρα στο «τραπέζι» για την έξοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα την περίοδο του Πάσχα. Η μία είναι με την χρήση του self test, όπου οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δηλώνουν στο σύστημα το αρνητικό τους αποτέλεσμα και για να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση ώστε να την επιδείξουν σε τυχόν έλεγχο στη διαδρομή.

 

Η δεύτερη είναι η πιθανότητα να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
 

Μητσοτάκης: Στόχος να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκε σήμερα επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι έχουμε δρόμο μέχρι το Πάσχα και στέλνοντας μάλιστα και μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην προχωρούν σε πρόωρες κρίσεις και δηλώσεις για το αν και πως θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

 

Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το Πάσχα. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

 

Καπραβέλος: Αν ανοίξουμε το Πάσχα, θα θυμόμαστε την «έκρηξη» για όλη μας τη ζωή

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έκρουσε για ακόμη μία φορά, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

 

Ο κ. Καπραβέλος ανέδειξε για μία ακόμα φορά με γλαφυρό τρόπο τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Μιλώντας στο Open, είπε χαρακτηριστικά πως «είχαμε μία μαρτυρική εφημερία με 62 εισαγωγές για κορωνοϊό κι ακόμη έρχονται ασθενείς...». Μάλιστα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σημείωσε πως «σήμερα δεν κοιμηθήκαμε. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς, δεν έχουμε πού να νοσηλεύσουμε τους βαριά ασθενείς. Είναι κρίσιμη η κατάσταση του τρίτου κύματος της πανδημίας».

 

Ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης  είπε ότι κάνουμε πισωγυρίσματα, καθώς «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο. Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα» τόνισε, ενώ εμφανίστηκε κάθετος αυτή τη στιγμή σε άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα. «Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς», ανέφερε.


Σαρηγιάννης: Ρίσκο οι μετακινήσεις το Πάσχα

 

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το «άνοιγμα» των μετακινήσεων το Πάσχα εμφανίστηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

 

Προειδοποίησε όμως ότι αυτό δεν θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα Υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

 

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα αποτελούν ρίσκο.

 

Γώγος: Θέλουμε Πάσχα στην επαρχία αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα

 

Για το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα, τις μετακινήσεις το Πάσχα αλλά και τα εμβόλια μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 

Αναφορικά με την άρση των περιορισμών των μετακινήσεων είπε πως επιθυμία είναι ένα Πάσχα στην επαρχία «αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πώς πάνω απ όλα είναι οι ασφαλές μετακινήσεις».

 

Υπογράμμισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

 

Παυλάκης: Mεγάλο ρίσκο το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα - «Θα ξαναφουντώσει ο κορωνοϊός»

 

Ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών των μετακινήσεων το Πάσχα εμφανίστηκε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, κρούοντας, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

«Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, εκτιμώντας πως το άνοιγμα των μετακινήσεων θα ήταν ρίσκο στην προκειμένη φάση.

 

Ο ερευνητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική, έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το «ξαναφουντώνει».