Latest News

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Υπόθεση Σκριπάλ: Η Τσεχία αναζητά δύο Ρώσους για τη δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα

 


Δύο Ρώσους, που φέρονται να έχουν σχέση με μία θανατηφόρα έκρηξη που σημειώθηκε το 2014 αλλά και την υπόθεση της δηλητηρίασης Σκριπάλ, αναζητούν οι αρχές της αστυνομίας... στην Τσεχία.

 

Τα ονόματά τους ταιριάζουν με αυτά που χρησιμοποίησαν οι δύο άντρες που κατηγορούνται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Salisbury το 2018. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αρνηθεί την όποια εμπλοκή στη δηλητηρίαση.

 

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενήργησε ως διπλός πράκτορας για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000. Τον Δεκέμβριο του 2004, συνελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και αργότερα, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 με το πρόγραμμα ανταλλαγής κατασκόπων.

 

«Οι δύο άνδρες ήταν παρόντες στην Τσεχική επικράτεια τον Οκτώβριο του 2014», όταν συνέβη η έκρηξη του Vrbetice, δήλωσε η ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, προσθέτοντας ότι χρησιμοποίησαν επίσης ταυτότητες  Τατζέκου και Μολδαβού.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τσεχίας, χθες ανακοίνωσε ότι δίνει διορία 48 ημερών σε 18 Ρώσους διπλωμάτες να αποχωρήσουν από την χώρα καθώς χαρακτηρίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες ως πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών SVR και GRU, ύποπτοι για συμμετοχή στην έκρηξη του 2014.

 

«Δεκαοκτώ υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας πρέπει να φύγουν από τη δημοκρατία μας εντός 48 ωρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπιτς, δήλωσε ότι οι τσεχικές αρχές είχαν «σαφή στοιχεία» που συνδέουν αξιωματικούς της GRU με την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς.

 

«Έχουμε βάσιμους λόγους να υποπτευόμαστε την εμπλοκή αξιωματικών της GRU από τη μονάδα 29155 στην έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών στο Vrbetice», δήλωσε ο Μπάμπιτς. Πρόσθεσε δε, ότι είχε λάβει τις πληροφορίες την Παρασκευή, χωρίς να εξηγήσει γιατί χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος.

 

«Η έκρηξη οδήγησε σε τεράστιες υλικές ζημιές και αποτέλεσε σοβαρή απειλή για τη ζωή πολλών ντόπιων, αλλά πάνω απ' όλα σκότωσε δύο πατέρες, συμπολίτες μας» πρόσθεσε. Ο Χαμάτσεκ, ο οποίος είναι υπουργός Εσωτερικών αλλά εκτελεί και χρέη προσωρινού υπουργού Εξωτερικών μετά την απόλυση του προκατόχου του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι λυπάται που το περιστατικό «θα βλάψει θεμελιωδώς τις τσεχο-ρωσικές σχέσεις». «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της Βρετανίας μετά την απόπειρα δηλητηρίασης στο Salisburry το 2018», είπε, αναφερόμενος στην περίπτωση Σκριπάλ.

 

Ο Χαμάσεκ είπε ότι είχε καλέσει τον Ρώσο πρέσβη, Αλέξανδρο Ζμέγιεφσκι, το Σάββατο το απόγευμα για να του ανακοινώσει την απόφαση.

 

Την Πέμπτη, η γειτονική χώρα της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πολωνία, ανακοίνωσε ότι απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες για «διεξαγωγή δραστηριοτήτων εις βάρος» της Πολωνίας. Η Βαρσοβία εξέφρασε επίσης αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ, οι οποίες νωρίτερα εκείνη την ημέρα ανακοίνωσαν κυρώσεις και απέλαση 10 Ρώσων διπλωμάτων ως αντίποινα για όσα είπε η Ουάσιγκτον περί επέμβασης του Κρεμλίνου στις ΗΠΑ.

 

Με πληροφορίες του Guardian