Latest News

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Λύματα: Αυξήθηκαν αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και κοκαΐνη - Τι δείχνουν για τον κορωνοϊό

 


Για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και τι δείχνουν τα λύματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας... μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

 

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, τα λύματα Aττικής δείχνουν τάση ύφεσης εδώ και 3 βδομάδες και επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση κρουσμάτων που θα αρχίσει πριν το Πάσχα.
 

Ωστόσο τα λύματα δεν δείχνουν μόνο τις συγκεντρώσεις του κορωνοϊού, αλλά και οτιδήποτε άλλο «κυκλοφορεί» στις πόλεις, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων αύξηση στην χρήση αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών αλλά και κοκαΐνης ως αποτέλεσμα της αύξησης διακίνησης. 

 

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι αναλύσεις του τριμήνου Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου. Το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2020 είχαμε σημαντική αύξηση στη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Η κοκαΐνη έχει αυξηθεί στα λύματα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης. Αυτό έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά, γι' αυτό έχουμε και έχουμε περισσότερες συλλήψεις, κατασχέσεις κτλ. Εμείς όμως από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι το καλό με την ανάλυση των λυμάτων, ότι σε πραγματικό χρόνο, σε χρόνο μηδέν, μπορεί η ανάλυση αυτή να αποτυπώσει ό,τι γίνεται στην κοινότητα. Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση, λόγω απομόνωσης, lockdown και περιοριστικών μέτρων» τόνισε ο καθηγητής.