Latest News

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός δήμου, βήμα- βήμα πώς θα γίνονται οι αγορές

 

Το λιανεμπόριο ανεβάζει ρολά την ερχόμενη Δευτέρα (5/4) και στην καθημερινότητα των πολιτών μπαίνει ένας νέος αριθμός για την...

αποστολή SMS.

 

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους click away και click inside (ή click in shop), δηλαδή με ραντεβού για την παραλαβή προϊόντων εκτός των επιχειρήσεων ή με ραντεβού για αγορές εντός αυτών.

 

Επίσης, για τις αγορές θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός δήμου κατοικίας για τη μετάβαση σε κομμωτήριο ή σε κέντρο περιποίησης νυχιών. Επιπλέον, από το Σάββατο (3/4) θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση, με χρήση οχήματος και αποστολή SMS με τον κωδικό 6 στο 13033, αλλά αυτό θα ισχύει μόνο για τα σαββατοκύριακα.

 

Τα βήματα για τις αγορές

 

Οι πολίτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν αγορές θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού- είτε για παραλαβή εκτός, είτε για ψώνια εντός της επιχείρησης. Το ραντεβού κλείνεται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με το κατάστημα και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν λάβει τη σχετική επιβεβαίωση.

 

Οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, ή να έχουν γραπτή βεβαίωση. Επιτρέπεται η αποστολή ενός μόνο SMS την ημέρα- σε δεύτερη προσπάθεια θα υπάρχει αρνητική απάντηση σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

 

Το μήνυμα έχει χρονικό περιορισμό, δηλαδή θα ισχύει για τρεις ώρες από τη στιγμή που ο καταναλωτής έχει λάβει την απάντηση από το 13032. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι πολίτες μπορούν να μεταβούν σε όσα καταστήματα έχουν κλείσει ραντεβού.

 

Προκειμένου να μεταβεί ένας καταναλωτής σε κατάστημα θα πρέπει να έχει το απαντητικό μήνυμα από το 13032, το αποδεικτικό του ραντεβού με την επιχείρηση σε email ή σε SMS, όπως και ταυτότητα ή διαβατήριο.



Επίσης, στην περίπτωση των αγορών με click away, η πληρωμή γίνεται με κάρτα και όχι με μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι για τη μέθοδο click inside επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες μέσα στο κατάστημα.

 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά, outlets και shops in shop (πολυκαταστήματα). Η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αφού θα έχει γίνει πρώτα το αρχικό βήμα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστεί και το ζήτημα των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

 

Τέλος, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου αίρονται οι κωδικοί προϊόντων που ήταν σε αναστολή στα σούπερ μάρκετ.

 


Εστίαση, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια



Στην παρούσα φάση δεν μπορούν να ανοίξουν τα γυμναστήρια, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των κέντρων αισθητικής.

 

Για την εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα, με χρήση των εξωτερικών χώρων». Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι ο στόχος είναι να ανοίξει η εστίαση μετά τα μέσα Απριλίου. 

 

Σχετικά με τα γυμναστήρια, σημείωσε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν στην παρούσα φάση, γιατί θεωρούνται εστίες μετάδοσης, λόγω των συνθηκών άθλησης.

 

«Τα κέντρα αισθητικής τηρούν τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται από τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών και θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και την προηγούμενη φορά που άνοιξαν τα άλλα καταστήματα, θα έπρεπε να ανοίξουν και αυτήν την φορά, ωστόσο η επιτροπή είχε αντίθετη άποψη», είπε ο κ. Γεωργιάδης και δήλωσε ότι διαφωνεί με αυτή την απόφαση.

 

«Γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, “κλέβουν” πελάτες από τα κέντρα αισθητικής, που αντιμετωπίζουν τώρα αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από τα κέντρα αισθητικής και προσωπικά θεωρώ ότι δικαίως διαμαρτύρονται», δήλωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

 

«Ας πει η επιτροπή ότι απαγορεύονται τέτοιες πράξεις και από τα ιατρεία και από τους δερματολόγους, να πει ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται το laser στα ιατρεία και όχι στα κέντρα αισθητικής όπου γίνεται και παρουσία ιατρού. Θα προτιμούσα να απαγορευτούν παντού».