Latest News

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Στο 25% η ανοσία στην Ελλάδα


 Στο 25% έχει φτάσει το ποσοστό ανοσίας στην Ελλάδα... ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης

 

Σε σχέση με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη σταδιακή άρση του lockdown, είπε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί, αλλά θα ήθελε κάποια πράγματα να ανοίξουν νωρίτερα. Ως παράδειγμα έφερε τις μετακινήσεις, λέγοντας πως θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί στους κατοίκους των αστικών κέντρων να μετακινηθούν για το Πάσχα. Παράλληλα υποστήριξε πως και η εστίαση θα έπρεπε να ανοίξει γρηγορότερα.

 

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με κάποιες φωνές που κάνουν λόγο για ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα κι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξηγώντας ότι το ποσοστό της ανοσίας στη χώρα μας έχει φτάσει ήδη στο 25%, από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει και αυξάνεται καθημερινά. Σημείωσε ακόμη πως σε σχέση με τον προηγούμενο Μάιο οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τη μάσκα ενώ η κοινωνία είναι «περισσότερο συντηρητικά στημένη». Με αυτά τα δεδομένα ο ίδιος εκτιμά πως ο ρυθμός μετάδοσης θα κρατηθεί κάτω από το 1, δεδομένου ότι βοηθάει και το καλοκαίρι.  

 

Το ζητούμενο όπως είπε, είναι να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα. «Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα, πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα κρούσματα.»

 

Μιλώντας για τα εμβόλια, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είναι το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του κορωνοϊού και είναι απολύτως ασφαλή. Παράλληλα είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών στην Ελλάδα «έχει κάνει καλή δουλειά» και συμπεριφέρθηκε με ψυχραιμία καθώς δεν διέκοψε τους εμβολιασμούς.