Latest News

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Lockdown: «Παγώνει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Ο σχεδιασμός για σχολεία και εστίαση


 Για πιο αργά μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς ο κορωνοϊός έχει θέσει σε κατάσταση πολιορκίας τη χώρα, προκαλώντας ασφυξία στα... δημόσια νοσοκομεία.

 

Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες.

 

Από τα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσει να φαίνεται το αποτύπωμα της χαλάρωσης των μέτρων που αποφασίσθηκε λόγω της κόπωσης του πληθυσμού, ενώ η βασική πηγή ανησυχίας είναι η δραματική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

 

Άνοιξαν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι και πάρκα

 

Σημειώνεται ότι άνοιξαν σήμερα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν μόνο με ραντεβού και αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Οι καταναλωτές μπορούν να μεταβαίνουν στα παραπάνω καταστήματα χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6 στο 13033 χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά στην μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

 

Παράλληλα, άνοιξαν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και τα δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τέλος, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για όσους κατοικούν σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

 

Πώς θα γίνουν τα επόμενα βήματα

 

Η χώρα εισέρχεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται διχασμένοι για τα επόμενα βήματα, αφού αρκετοί προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δύσκολη η εξίσωση το περαιτέρω άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αν και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιστημολογικων δεδομένων, με επικρατέστερη ημερομηνία πλέον να είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» κάτι.


Σταμπουλίδης: Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί η μερική άρση lockdown

 

Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο MEGA, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.

 

«Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας» δήλωσε.

 

Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

 

Βατόπουλος: Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα

 

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

 

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος

 

Πότε ανοίγουν εστίαση και σχολεία

 

Αναφορικά με την εστίαση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα τοποθετείται στις 19 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.

 

Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι φυσικά και τα σχολεία. Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Μάλιστα στόχος είναι αυτό να αφορά στους μαθητές όλων των βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.