Latest News

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πόσο αξιόπιστες είναι οι μετρήσεις ποιότητας υδάτων της Cosco στην Πειραϊκή


Πόσο αξιόπιστες είναι οι μετρήσεις ποιότητας υδάτων της Cosco στην Πειραϊκή;

             

Το ερώτημα αυτό τίθεται από  το  Παρατηρητήριο Πειραϊκής το οποίο ελέγχει ως προς την αξιοπιστία τους, τις μετρήσεις που κατέθεσε η COSCO. Η διενέργεια εβδομαδιαίων μετρήσεων ποιότητας θαλάσσιων υδάτων από την  COSCO και η γνωστοποίησή τους στο Παρατηρητήριο Πειραϊκής, αποφασίστηκε ως όρος μεταξύ άλλων  για την συνέχιση του λιμενικού έργου της Πειραϊκής από το  Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με προσωρινή διαταγή στις 15.2.21                                                                                                      

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής με επιστολή του προς τον ΟΛΠ , το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής , το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον ανεξάρτητο μηχανικό που επιβλέπει το έργο και το λιμεναρχείο Πειραιά, επισημαίνει ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τεσσάρων  δειγματοληψιών για την αξιολόγηση της  ποιότητας θαλάσσιου ύδατος στη θέση Ν11 πλησίον του λιμενοβραχίονα δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια, αντικειμενικότητα και επιστημονική αξιοπιστία των αποτελεσμάτων για μια σειρά από λόγους και ελλείψεις όπως :

  • Η εταιρεία δεν διενεργεί  μετρήσεις για βαρέα μέταλλα ,αιωρούμενα στερεά θρεπτικά  κλπ στην υδάτινη στήλη

  • Η εταιρεία δεν  αναφέρει  αν τα εξετασθέντα δείγματα ήταν επιφανειακά. Αν πράγματι τα  δείγματα είναι επιφανειακά, τότε αυτά δεν αρκούν για την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων                                                                                                                                                      

  • Δεν διασφαλίζεται ότι το δείγμα πράγματι ελήφθη από το σημείο Ν11, πλησίον του λιμενοβραχίονα  καθώς δεν αναγράφεται  το όνομα του επιστήμονα δειγματολήπτη, η  υπογραφή του και η παρουσία/επίβλεψη τρίτου ανεξάρτητου μέρους,  στοιχεία απαραίτητα για την διασφάλιση της  διαφάνειας και αξιοπιστίας της δειγματοληψίας  .


  • Τα δείγματα  των μετρήσεων  δίδονται  ασφράγιστα (!!!) στο ιδιωτικό εργαστήριο ελέγχου.  Δηλαδή, δεν  συνοδεύονται από  πρωτόκολλο σφράγισης του δείγματος στη θέση δειγματοληψίας και αποσφράγισης στο εργαστήριο ανάλυσης, υπογεγραμμένο από τους αρμόδιους, όπως επιβάλλεται σε περιπτώσεις που η λήψη δείγματος υπαγορεύεται από δικαστική εντολή .

  • Δεν αναφέρεται ότι η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από πλωτό (καθώς το στίγμα του σημείου Ν11 είναι στη θάλασσα (βλ. Χάρτη). Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρεται το όνομα του σκάφους και ο ιδιοκτήτης του.


  • Οι μεθοδολογίες που ακολουθήθηκαν  δεν αναφέρονται σωστά με το πλήρες όνομα. 

  • Δεν αναφέρονται τα συγκεκριμένα όργανα μέτρησης έτσι ώστε να διαπιστώνεται η ακρίβεια και η επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων.

  • Δεν δίδεται η ακρίβεια και επαναληψιμότητα (ή έστω το standard error) των μετρήσεων στις παραμέτρους :  Κολοβακτηρίδια κοπράνων, Εντερόκοκκοι, Αγωγιμότητα, Διαλυμένο Οξυγόνο, Θερμοκρασία και Διαφάνεια


  • Δεν αναγράφεται αν συλλέχθηκαν  3 δείγματα από το ίδιο σημείο ή ένα δείγμα το οποίο υπεβλήθη σε επεξεργασία τρείς φορές .Καθώς δεν επεξηγείται και διευκρινίζεται ο αριθμός των δειγμάτων που συλλέχθηκαν , τα επιστημονικά δεδομένα στερούνται αξιοπιστίας. Δεν είναι επιστημονικά επιτρεπτό να συλλέγεται ένα δείγμα και να πραγματοποιείται μία μέτρηση του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού παράγοντα.


  • Δεν αναφέρεται αν οι μετρήσεις για : Αγωγιμότητα, pH, Διαλυμένο Οξυγόνο, Θερμοκρασία και Θολερότητα, έγιναν in situ ή (μετά από μεταφορά) στο εργαστήριο. Επιστημονικά είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται in situ, καθώς υπάρχουν αξιόπιστα όργανα για αυτές τις μετρήσεις.


  • Δεν αναγράφονται τα όρια εντός των οποίων είναι φυσιολογικές οι τιμές των περιβαλλοντικών παραμέτρων που αναλύθηκαν.

  • Με βάση τη διεθνή πρακτική πρέπει να καταγράφονται οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα και ώρα της δειγματοληψίας, καθώς και η κατάσταση της θάλασσας.

  • Δεν έχει σχεδιαστεί  ένα συγκεκριμένο πλάνο εβδομαδιαίων δειγματοληψιών (με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά).                                                                          Συμπερασματικά η διαδικασία που ακολουθείται από την COSCO και συνεργάτες της αφήνει πολλά κενά κατά την εκτέλεσή της καθώς δεν απαντάει αξιόπιστα στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης η οποία άλλωστε έχει γίνει πλέον διαχρονική και σε μεγάλη έκταση μετά τους 20.000τόνους επιχωματώσεων που διελύθησαν μέσα στη θάλασσα εν μέσω καταιγίδας την 10η Δεκεμβρίου 2020.                                                                                               

Το γεγονός της ρύπανσης από την διάλυση των επιχωματώσεων η COSCO και η ΤΕΚΑΛ  συνεχίζουν να το αποσιωπούν και να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη .  Το γεγονός της ρύπανσης από την διάλυση των επιχωματώσεων αποσιωπάται από τη COSCO και την κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΚΑΛ, μην αναλαμβάνοντας καμία ευθύνη, ενώ φωτογραφικό αρχείο του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής  επιβεβαιώνει το μέγεθος, την έκταση και τη συνεχή εμφάνιση της ρύπανσης από τα υλικά επιχωμάτωσης, αγνώστου προελεύσεως, που βρίσκονται στην περιοχή του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.                                                                                                            

Τέλος, δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση ούτε έχουν ληφθεί μέτρα από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων. 

Παρατηρητήριο Πειραϊκής

.