Latest News

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Χάθηκε η μπάλα με τις επιχορηγήσεις σε αθλητικά σωματεία - Τα τρία σοβαρά λάθη της Δημοτικής Αρχής Πειραιά


Σε μια πρωτοφανή για τα αθλητικά δεδομένα απόφαση προχώρησε η Δημοτική Αρχή Γιάννη Μώραλη, αποκλείοντας δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία ατομικών και ομαδικών αθλημάτων από την επιχορήγηση... του Δήμου.


Αναλυτικά, όπως καταγγέλλει ο συνδυασμός "Πειραιάς για Όλους", με την απόφαση που ελήφθη στις 24.03.2021 από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από αιφνιδιαστική εισήγηση του Γραφείου Δημάρχου και όχι της αρμόδιας  Διεύθυνσης Πολιτισμού, όπως προβλέπεται, επιχορηγούνται δικαίως έξι σωματεία ομαδικών αθλημάτων για την κάλυψη των μετακινήσεων τους λόγω συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα με ποσά που κυμαίνονται από 9.500€ έως 73.500€ (σύνολο 175.400€). Αποκλείονται, όμως, από την επιχορήγηση 40 περίπου ερασιτεχνικά σωματεία με πολυετή προσφορά στον αθλητισμό και στη νεολαία της πόλης, όπως ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο Ατρόμητος Πειραιά, ο Αργοναύτης, ο ΝΑΣ και άλλα.

Παρά τις παρατηρήσεις συμβούλων της μειοψηφίας ότι αυτό όχι μόνο αντιτίθεται στη νομοθεσία των ΟΤΑ για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων αλλά και σε κάθε έννοια δημοκρατίας, ο Δήμαρχος -αν και προερχόμενος από τον χώρο του αθλητισμού- επέμεινε στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων, τιμωρώντας με αυτό τον τρόπο τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό της πόλης μας. Τιμώντας προκαταβολικά την παράδοση της αυριανής μέρας επέλεξε αντί άλλου πρωταπριλιάτικου χωρατού να χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα τους παρακάτω αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς.
 
► Ισχυρισμός πρώτος:                                                                                                    Η επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων γίνεται στη βάση του ν. 4735/2020.
Η αλήθεια είναι ότι γίνεται βάση του άρθρου 202 του ν.3463/2006 (κώδικας αυτοδιοίκησης) που αναφέρει ότι η επιχορήγηση γίνεται «σε αθλητικά σωματεία για την προαγωγή του οικείου αθλήματος» χωρίς άλλη προϋπόθεση.
 
► Ισχυρισμός δεύτερος:                                                                                                  Τα σωματεία πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο του                    φορολογικού νόμου 4714/2020.
Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω άρθρο αναφέρεται μόνο στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ.
 
 Ισχυρισμός τρίτος:                                                                                                        Κάλυψη εξόδων μετακίνησης δικαιούνται μόνο τα ομαδικά αθλήματα εθνικών              κατηγοριών (Α’, Β’, Γ’ Εθνικής).
Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο 202 του Κώδικα αναφέρει «καθώς η κάλυψη εξόδων μετακίνησης ΑΘΛΗΤΩΝ και αθλητικών ομάδων σε εθνικά πρωταθλήματα». Επομένως και ατομικών αθλημάτων (στίβος, πάλη, άρση βαρών, πινγκ-πονγκ, τένις, κολύμβηση κ.α) καθώς και σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα (ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων κλπ).

Για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να φέρει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού με δυνατότητα να επιχορηγηθούν όλα τα σωματεία με αγωνιστική δράση, που εδρεύουν στο Δήμο Πειραιά. Και η παράταξή μας, «Πειραιάς για όλους», θα επιμείνει στη λήψη νέας απόφασης για την ενίσχυση και των υπολοίπων αθλητικών σωματείων που κατοχυρώνουν τέτοιο δικαίωμα.

Και για να είμαστε καθαροί: η προταθείσα «ψήφος κατά συνείδηση» από τον επικεφαλής της παράταξής μας, Νίκο Μπελαβίλα, προς τα μέλη της, αναφερόταν μόνο στη νόμιμη επιχορήγηση σωματείων που εισηγείτο ο κ. Δήμαρχος, απ’ τη στιγμή που ο ίδιος διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα επανεξετάσει τα όσα ορθά θεωρούμε ότι κατήγγειλε ο Δημήτρης Γκερλές περί λανθασμένης εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Και βέβαια, ο «Πειραιάς για όλους» θα εξακολουθήσει να προσπαθεί ώστε να δρομολογούνται διαρκώς οι πρόσφορες ενέργειες από την πλευρά του Δημοτικού θεσμού για την ενίσχυση του αθλητικού γίγνεσθαι στην πόλη, μέσα από τα ερασιτεχνικά σωματεία, υπό συνθήκες μαζικού, κοινωνικού αθλητισμού".