Latest News

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Στοιχεία- σοκ για την ανεργία των Ελλήνων ναυτικών - Ένας στους δύο είναι άνεργος τον τελευταίο χρόνο!


Ένας στους Έλληνες ναυτικούς είναι άνεργος και  δεν μπόρεσε να βρει ούτε μια μέρα εργασίας σε πλοίο μέσα στον... τελευταίο χρόνο.

Στοιχεία σοκ για την ανεργία των Ελλήνων ναυτικών αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η οποία εκτιμά πως "ο πραγματικός αριθμός των ανέργων ίσως είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν των επίσημων στοιχείων του ΓΕΝΕ. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις η ανεργία στον χώρο μας αγγίζει το ποσοστό του 50%!

Ειδικότερα, στα μέσα Φεμβρουαρίου 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ οι απογεγραμμένοι άνεργοι ήταν 4054, αριθμός πρωτοφανής για τον Ναυτεργατικό χώρο τουλάχιστον την τελευταία 15ετία!

Πρωταθλητές στην ανεργία αναδεικνύονται κατά σειρά οι Α΄ Πλοίαρχοι (410), οι Γ΄ Πλοίαρχοι (388), οι Β΄ Πλοίαρχοι (302). Ακολουθούν οι Θαλαμηπόλου Α΄ (366) και στην συνέχεια οι Λοστρόμοι (293), οι Ναύτες (260), οι Ναυτόπαιδες (230), οι επίκουροι (257). Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των άνεργων Μηχανικών, μπροστά βρίσκονται οι Γ΄ Μηχανικοί (247) και ακολουθούν οι Α΄ Μηχανικοί (246).

Ένα άλλο συγκλονιστικό στοιχείο που επιβεβαιώνει την αναφερόμενη εκτίμησή της ΠΕΝΕΝ είναι ότι οι επιδοτούμενοι επί συνόλου 4060 εγγεγραμμένων είναι μόνο το 53% ενώ το 47% δεν λαμβάνει κανένα επίδομα!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος 228/98 περί επιδότησης άνεργων Ναυτεργατών όπου όσοι έχουν εγγραφεί στο τέλος της περιόδου του 2019, ιδιαίτερα από τα ταχύπλοα, αυτοί άρχισαν να επιδοτούνται τρεις μήνες αργότερα και οι οποίοι είχαν δικαίωμα επιδότησης ενός χρόνου. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν κατάφεραν να έχουν ούτε μια μέρα ναυτολόγησης ούτε να μπουν στην διαδικασία αναστολής σύμβασης, η επιδότησή τους σταμάτησε μετά την λήξη του 1 έτους με αποτέλεσμα όλοι αυτοί μέσα στο 2021 δεν έχουν κανένα δικαίωμα για επιδότηση.