Latest News

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Στο ρυθμό των Ρίχτερ η Mυτιλήνη: Διαδοχικοί σεισμοί ταρακουνούν το νησί - Τι λένε οι σεισμολόγοι (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4, 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:46 το πρωί της Δευτέρας στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, ο οποίος ...έγινε αισθητός σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,8 και 4,5 Ρίχτερ.

Ο κύριος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σεισμός σημειώθηκε στη Μυτιλήνη σήμερα το πρωί στις 07:46 π.μ., έντασης 4,9 Ρίχτερ. Ταρακούνησε το νησί και αναστάτωσε τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ακη Τσελέντη, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος τα 18 χλμ. ενώ σημειώθηκε ανατολικά του Πλωμαρίου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αυτού του σεισμού προηγήθηκε σεισμική διεργασία πάντα στο σεισμικό ρήγμα που έδωσε το μεγάλο σεισμό του Ιούνιου του 2017 που κατέστρεψε τη Βρίσα.

Συγκεκριμένα έγιναν πέντε σεισμοί, με πρώτον στις 10 παρά 20 το βράδυ έντασης τριών Ρίχτερ και τελευταίο στις 5.20 τα χαράματα έντασης 2,9 Ρίχτερ. Στις 3,25 μετά τα μεσάνυχτα έγινε και ένας σεισμός 3,9 βαθμών.

Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως πρόκειται μάλλον για συνέχεια του μεγάλου σεισμού του 2017, καθώς πρόκειται για το ίδιο ρήγμα.

Υποστήριξε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα για να το πούμε αυτό με σιγουριά.

Στην ίδια γραμμή και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε καθυσηχαστικός και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επιφανειακό σεισμό.