Latest News

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Ποιοι καλύπτουν τον ΟΛΠ για τον μπάζωμα στην Πειραϊκή


Πλήρη κάλυψη περί της νομιμότητας των εργασιών για το μπάζωμα στην Πειραϊκή με την κατασκευή προβλήτων κρουαζιέρας στον Πειραιά φαίνεται να παρέχουν στην  ΟΛΠ ΑΕ ορισμένοι αρμόδιοι φορείς ...του Δημοσίου.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε κατά την εκδίκαση αίτησης της ΟΛΠ ΑΕ κατά της προσωρινής διαταγής των εργασιών σε δικαστήριο του Πειραιά.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε το Reportaz Net o δικηγόρος Γιάννης Καρδάρας, σήμερα 12-2-2021 και ώρα 13:00 εκδικάσθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς (ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ) η από 10-2-2021 Αίτηση της ΟΛΠ ΑΕ περί ανάκλησης της από 16-12-2020 εκδοθείσης Προσωρινής Διαταγής της Προέδρου κ. Θ. Σουλαδάκη κατόπιν αίτησης λήψης Ασφαλιστικών μέτρων από 25 πολίτες εκπροσωπούμενους από τον δικηγόρο  Ε. Αναγνώστου.

 Με την ανωτέρω απόφαση απαγορεύθηκαν στην ΟΛΠ ΑΕ οι εργασίες επιχώσεων για το εγκληματικό για την υγεία και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον έργο της επέκτασης των πρόσθετων ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ κρουαζιέρας σε απόσταση σε απόσταση 80 μέτρων από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και τα «ΚΟΝΩΝΕΙΑ ΤΕΙΧΗ» της Πειραϊκής έξωθι του κυρίως λιμένος  του Πειραιά.

·         Στην σημερινή δίκη υπέρ της ΟΛΠ ΑΕ η οποία παραπονείται για μεγάλη ζημία και λόγω καθυστέρησης να λάβει από το ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 16% των μετοχών παρενέβη και η ανάδοχος του έργου ΤΕΚΑΛ ΑΕ για τους προφανείς λόγους των οικονομικών συνφερόντων της.

·         Υπέρ των πολιτών και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της υγείας των πολιτών αλλά και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς παρενέβη με αυτοτελές δικόγραφο ο «Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά» ΝΠΔΔ εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο  Γ. Σταματογιάννη, Ι. Βρέλλο και Ι. Καρδαρά.

 

·         Από τα έγγραφα που προσκόμισε η ΟΛΠ Α επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι ορισμένοι αρμόδιοι Δημόσιοι φορείς παρέχουν πλήρη κάλυψη περί της απολύτου νομιμότητας των εργασιών με εξαίρεση την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.Μετά από επιτόπια «αυτοψία» γενόμενη προ της εκδοθείσης από 16-12-2020 διακοπής και απαγόρευσης των εργασιών, διαπίστωσε σοβαρότατες παρανομίες και παρατυπίες και επέβαλε στις 14-1-2021 πρόστιμα στην ΟΛΠ ΑΕ.

·         Όλως ενδεικτικά σε αίτηση φορέων για τον έλεγχο της τυχόν ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος με ιδιωτικό πλωτό μέσο, η αρμόδια Δημόσια Αρχή απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα ότι «απαγορεύεται η κυκλοφορία ιδιωτικών πλωτών μέσων σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ περί covid» ενώ η ίδια η ΚΥΑ επιτρέπει κατ’ εξαίρεσιν τον έλεγχο όταν πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος ως εν προκειμένω. Παράλληλα η αυτή αρμόδια Υπηρεσία δηλώνει ότι είναι αναρμόδια να προβεί σε ελέγχους ρύπανσης της θάλασσας !!!! και υποδεικνύει την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και η γραφειοκρατία καλά κρατεί.

Επίσης άλλη αρμόδια υπηρεσία η οποία εν’ όψει της αρχικής δίκης στις 14-12-2020 εξέδωσε εσπευσμένως το από 11-12-2020 έγγραφο (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/704702/10149) όπου  «…..  όλες οι εργασίες στην θαλάσσια περιοχή του έργου και του αιγιαλού εκτελούνται υπό την εποπτεία τριών (3) καταδυόμενων αρχαιολόγων που διαπιστώνουν την εκτέλεση του έργου βάσει των υπουργικών αποφάσεων» ενώ η ΟΛΠ ΑΕ αναφέρεται σε τέσσερεις (4) καταδυόμενους και σε άλλο έγγραφο αναφέρονται πέντε (5) καταδυόμενοι αρχαιολόγοι. Σε κοινοποίηση του από 26-12-2020 σχετικού εξωδίκου μου προς το  ΥΠΠΟΑ και την «Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων»  δεν έχω λάβει απάντηση.

·         Ο Πρόεδρος και Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πειραιά ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση στις 15-2-2021