Latest News

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Το νέο σχέδιο για τις διαδηλώσεις: Κάμερες, drones και μεσολαβητής

 


Κάμερες, drones, ηχητικά μηνύματα, αστυνομικό μεσολαβητή, αλλά και κλιμακούμενη χρήση των μέσων καταστολής προβλέπει το νέο σχέδιο για... τις διαδηλώσεις.

   Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων. 

Αυτό περιλαμβάνει τη νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία της αστυνομίας που θα γίνει «η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα», δήλωσε ο υπουργός, που προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια.   

Οι αστυνομικοί των ομάδων ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, που θα επιστρατεύονται για διαδηλώσεις θα έχουν στη στολή τους κάμερα, ή θα φέρουν φορητή κάμερα χειρός. Κάμερες μπορούν να υπάρχουν και στα οχήματα ρίψης νερού, σύμφωνα με το σχέδιο. Για τη χρήση των καμερών θα προηγείται σχετική ενημέρωση στους συγκεντρωμένους. 

   Επίσης, οι εικόνες από εναέρια μέσα (drones, ελικόπτερα) μπορεί να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών παρεμβάσεων, στο προανακριτικό έργο, τον σχηματισμό δικογραφιών, την προσπάθεια ταυτοποίησης, εντοπισμού και σύλληψης δραστών βίαιων επεισοδίων, όπως και στη διαφάνεια των παρεμβάσεων της αστυνομίας και την αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων, αναφέρει το σχέδιο. 

  Το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. δίνει έμφαση «στον περιορισμό των εντάσεων, στην πρόληψη συγκρούσεων και στη χρήση ήπιων μεθόδων (διαμεσολάβηση, επικοινωνία, ενεργητικός διάλογος) για την αποφυγή κλιμακώσεων». 

  «'Υστατη επιλογή» τα δακρυγόνα 

 Το νέο modus operandi της αστυνομίας προβλέπει κλιμακούμενη χρήση των μέσων καταστολής, όπως και τη χρήση ήπιων μεθόδων για την αποφυγή εντάσεων.   

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα γίνεται εκτίμηση της επικινδυνότητας κάθε συνάθροισης, για δύο παράγοντες: τη δυνατότητα παρεισφρήσεων και δημιουργίας επεισοδίων και τους ειδικούς κινδύνους (σοβαρή διατάραξη δημόσιας τάξης ή ασφάλεια). Στη βάση της αξιολόγησης θα καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια.   

Σε περίπτωση που υπάρξει παρείσφρηση ανθρώπων ή ομάδων που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια ή ενδεχόμενη βίαιη αντίδραση των συμμετεχόντων και απαιτηθεί η κατασταλτική παρέμβαση της αστυνομίας ή και σε έσχατη περίπτωση η διάλυση της συνάθροισης, θα προηγηθούν οι σχετικές προειδοποιήσεις και ενημέρωση των οργανωτών, των συμμετεχόντων και των διερχόμενων πολιτών.   

Ειδικότερα, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο πεδίο και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής «προβαίνουν σε προειδοποιήσεις οι οποίες, για να γίνουν αντιληπτές από όλους, πραγματοποιούνται με μεγάφωνα υψηλής έντασης. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης και των λογαριασμών της ελληνικής αστυνομίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης».  

 Μαζί με τις προειδοποιήσεις θα δίνονται και χρηστικές οδηγίες για τους δρόμους διαφυγής και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη διάλυση της πορείας (χρήση νερού, χρήση δακρυγόνων κτλ.). Συγκεκριμένα η κλίμακα προβλέπει ότι θα χρησιμοποιούνται κατά σειρά: φραγμοί (εμπόδια, κινητοί, ανθρώπινοι), απόκρουση επιθέσεων και διαφόρων αντικειμένων και απώθηση με τη χρήση ασπίδας, χρήση νερού (οχήματα ΑΙΑΝΤΑΣ), χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. 

  «Η καταστολή περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο κατόπιν εξάντλησης όλων των ηπιότερων αποτρεπτικών μέσων. Η χρήση δακρυγόνων μέσων και η εμπλοκή διμοιριών ΥΑΤ θα αξιοποιείται μόνο ως ύστατη επιχειρησιακή επιλογή σε περιπτώσεις διάλυσης, επεισοδίων ή επιθέσεων κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων, τηρουμένων των αρχών της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της επιείκειας», αναφέρει το σχέδιο.  

 «Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα δακρυγόνα», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Η χρήση δακρυγόνων με μέτρο μπορεί να είναι το πιο πρόσφορο μέτρο για αποφυγή τραυματισμών πολιτών και αστυνομικών όταν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η δέσμευση είναι για «αναλογική και κατά το δυνατόν» περιορισμένη χρήση. 

 «Παίρνουμε απολύτως στα σοβαρά το ρόλο μας στην περιφρούρηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Θα εξαντλούμε τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης. Γιατί το δικαίωμα της έκφρασης, και φυσικά όποιος διαμαρτύρεται φωνάζει κιόλας, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές, διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί».