Latest News

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Σήφης Βαλυράκης: Η ιστορία της πολυτάραχης ζωής του και το αντίο του πολιτικού κόσμου -Τα δύο σενάρια για το δυστύχημα με το σκάφος στην Ερέτρια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε στο σύνολο του πολιτικού κόσμου η τραγική απώλεια του Ιωσήφ (Σήφη) Βαλυράκη ο οποίος έχασε χθες το βράδυ τη ζωή του στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας όπου...

είχε πάει με το φουσκωτό σκάφος του.

Το γεγονός ότι πολιτικοί από διάφορους πολιτικούς χώρους τον αποχαιρέτισαν με τον δικό τους τρόπο, αποδεικνύει πόσο αγαπητός ήταν αλλά και την πολιτική εκτίμηση που έτρεφαν για αυτόν ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοί του. Αλλά υπογραμμίζει και την ασυμβίβαστη στάση του, τη μαχητικότητά του σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας της χώρας, το "ατίθασο" πνεύμα του, ένα κράμα που δύσκολα βρίσκει κανείς στους σημερινούς πολιτικούς των κυρίαρχων κομμάτων. 

Ο Σήφης Βαλυράκης γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά και υπήρξε ένα από τα ιστορικά και πιο ριζοσπαστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο ένοπλο ΠΑΚ

Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ, όντας από εκείνους τους αντίπαλους της χούντας που απέδειξαν έμπρακτα το πόσο πολύ ήθελαν την ανατροπή του μισητού καθεστώτος των συνταγματαρχών.

Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Βαλυράκης υπήρξε καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Οι κινηματογραφικές αποδράσεις

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Σε υπουργικούς θώκους επί Ανδρέα

Ο Σήφης Βαλυράκης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε.[3] Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του '80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.

«Λευκό» στο Μάαστριχτ

Μια ιδιαίτερη πολιτική στάση του Σήφη Βαλυράκη ήταν ότι το 1992 είχε ψηφίσει «λευκό» στην κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Υπέρ της συνθήκης είχαν ταχτεί τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός και ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, ενώ κατά της συνθήκης τάχθηκε μόνο το ΚΚΕ και η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Κατερίνα Ιατροπούλου.

 

Το αντίο του πολιτικού κόσμου 

«Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας γενναίος και ακέραιος δημοκράτης. Ατρόμητος αντιστασιακός στη δικτατορία και ανιδιοτελής βουλευτής και υπουργός στη Δημοκρατία. Πολιτικός αντίπαλος, αλλά ποτέ εχθρός. Και πάντα, ένας περήφανος Χανιώτης», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη.


«O Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη και εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

«Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών συνελήφθη και βασανίστηκε. Καταφέρνοντας να αποδράσει συνέχισε τη σημαντική αντιδικτατορική του δράση στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, άφησε με το προσωπικό του ήθος το δικό του αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της χώρας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μεγάλη η θλίψη μας από την αδόκητη απώλεια του πολύ καλού φίλου, αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη. Οι αγώνες του για την ανατροπή της χούντας και η συμβολή του στο μεγάλο έργο της Αλλαγής της χώρας, αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Καλό σου ταξίδι, Σήφη» αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.


«Η ξαφνική απώλεια του συντρόφου και φίλου Σήφη Βαλυράκη, μας γεμίζει θλίψη» σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη και υπογραμμίζει:

«Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία και την προοδευτική παράταξη. Μαχητής μέσα απο το ΠΑΚ στον αγώνα κατά της Χούντας. Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη μεγάλη νίκη του 1981. Από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και την προοδευτική παράταξη , βουλευτής και υπουργός, διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητα του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα».

«Με βαθειά θλίψη για τον απροσδόκητο χαμό ενός αγωνιστή και προσωπικού μου φίλου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Μίνα και στους οικείους του», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη.

«Ο Σήφης ήταν ιδεολόγος κι έντιμος πολιτικός, με πίστη στην πατρίδα και στις δυνάμεις της», καταλήγει η δήλωση του κ. Σαμαρά.

Τα δύο σενάρια για το δυστύχημα με το σκάφος στην Ερέτρια 

 Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, κατά τη διάρκεια βόλτας με το φουσκωτό του σκάφος ανοιχτά της Ερέτριας εξετάζουν οι Αρχές. 
 Ο «συναγερμός» σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής, 24 Ιανουαρίου, όταν χάθηκαν τα ίχνη του 77χρονου. Λίγες ώρες αργότερα, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν τη σορό του πρώην υπουργού στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι. 
 Το φουσκωτό σκάφος βρέθηκε προσαραγμένο κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι, χωρίς μάλιστα να επιβαίνει σε αυτό ο ίδιος. Η μηχανή του σκάφους ήταν αναμμένη ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρέθηκαν δύο ψαροντούφεκα. Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό του πρώην υπουργού ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή δύο πλωτών και ιδιωτικών σκαφών, ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού και ομάδας της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Περίπου στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής η σορός του πρώην υπουργού βρέθηκε κοντά στο νησί «Πεζονήσι» περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος.

 Tα αίτια της τραγωδίας 

 Δύο είναι τα σενάρια που εξετάσουν οι Αρχές για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία. Το πρώτο είναι το ενδεχόμενο ο Σήφης Βαλυράκης να γλίστρησε από το σκάφος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και να έπεσε στη θάλασσα. Άγνωστο παραμένει αν χτύπησε σε κάποιο σημείο του σκάφους πριν, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να βρεθεί στο νερό ή αν τελικά αναγκάστηκε να κολυμπήσει για ώρα στη θάλασσα μέχρι που τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του. Μια άλλη εκδοχή που δίνουν άνδρες του Λιμενικού που συμμετείχαν στις έρευνες, είναι να γλίστρησε και να χτύπησε στην προπέλα του σκάφους και στη συνέχεια να τραυματίστηκε σοβαρά και στο χέρι. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από δεύτερο σκάφος καθώς εκείνος προσπαθούσε μνα κολυμπήσει για να βγει στη στεριά. 

 Φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή.

Από χτυπήματα από αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι και πιο συγκεκριμένα στο πρόσωπο είναι η πιθανή αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή νωρίς σήμερα το πρωί είναι ότι πιθανόν τα χτυπήματα να προκλήθηκαν από την προπέλα του σκάφους όταν ο πρώην υπουργός έπεσε στη θάλασσα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα κτυπήματα στο πρόσωπο, ειδικά ένα από αυτά είναι σοβαρό, και έχει αποκολληθεί μέρος αυτού. Επιπλέον είχε ακρωτηριαστεί δάχτυλο του αριστερού χεριού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό εξετάζει δύο μαρτυρίες που έχει, από δύο αυτόπτες. Ο πρώτος δήλωσε ότι είδε το σκάφος «να φέρνει σβούρες» οπότε οι Λιμενικοί θεωρούν ότι αυτός ήταν ο λόγος που προκλήθηκαν από την προπέλα τα μοιραία κτυπήματα. Ο άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι το είδε το σκάφος να κατευθύνεται προς το «Νησί των Ονείρων» ή Πεζονήσι. Όταν εντοπίστηκε, προασαραγμένο, η μηχανή του ήταν στο πρόσω, ήταν σε λειτουργία. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν δύο ψαροντούφεκα.

Όσο για τον λόγο της πτώσης του Σήφη Βαλυράκη στη θάλασσα οι Λιμενικές αρχές εκτιμούν είτε ότι γλίστρησε είτε ότι είχε λιποθυμικό επεισόδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν, ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε ένα καρδιακό πρόβλημα. Όλα θα φανούν από την ιατροδικαστική εξέταση σε κάθε περίπτωση.