Latest News

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ανατροπές στα ΑΕΙ: Βάση εισαγωγής, χρονικό όριο φοίτησης - Αστυνομία πανεπιστημίων- Κάμερες και πύλες εισόδου


 Aνατροπές στα πανεπιστήμια επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, που ...παρουσιάστηκε σήμερα.


Οι τρεις αλλαγές σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022), εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην α' φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη β' φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας κ.λπ.).

Οι τρεις αλλαγές σε σχέση με το ακαδημαϊκό περιβάλλον

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ., που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων μέχρι και αξιόποινες πράξεις, και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασαν το σχέδιο νόμου των δύο υπουργείων, με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα.

Η υπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει ενημέρωση και για το άνοιγμα των σχολείων.


Κάμερες και πύλες εισόδου στα πανεπιστήμια

Η υπουργός Παιδείας στη συνέχεια είπε ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», ενώ σε ό,τι αφορά το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ΑΕΙ υπογράμμισε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών. Τα πρώτα 5 πανεπιστήμια όπου θα λειτουργήσει το νέο σχήμα είναι τα ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια είναι κρίσιμες υποδομές και δημόσιοι χώροι και πως «γι’ αυτό αντιμετωπίζουν απειλές. […] Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαιτερότητα, βίαιες ομάδες που προκαλούν επεισόδια, καταστρέφουν, επιτίθενται σε καθηγητές, φοιτητές».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να αλλάξει το καθεστώς. Συγκεκριμένα, προσέθεσε, προβλέπονται:

-διαδικασίες εισόδου – εξόδου

-αξιοποίηση συστημάτων CCTV σε κοινόχρηστους χώρους

-λειτουργία κέντρου λήψης σημάτων σε κάθε ΑΕΙ, συνδεδεμένο με την ΕΛ.ΑΣ

-μνημόνια για διαχείριση καταστροφών και συμβάντων

-συντήρηση και αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων

-ανοικτή γραμμή πανεπιστημίων με Αστυνομία και Πυροσβεστική

Τα περαιτέρω μέτρα για τα πανεπιστήμια:


Τι είναι η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος -1.000 ειδικοί φρουροί

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης μίλησε εκτενώς και για την ειδική ομάδα που θα αναλάβει την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με την ονομασία «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (ΟΠΠΙ).

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «θα είναι μια ομάδα ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές πολλών ξένων χωρών. Θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς». Ο υπουργός εξήγησε ότι θα προσληφθούν 1.000 ειδικοί φρουροί και πως αυτή η ομάδα «δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, θα χρησιμοποιεί ειδικές στολές και θα στεγάζεται σε χώρο που θα παραχωρήσει το κάθε ίδρυμα». Παρά ταύτα, θα έχουν γκλοπ, ενώ εξετάζεται αν θα φέρουν σπρέι πιπεριού.