Latest News

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ριφιφί στην τράπεζα του Ψυχικού: Το «κλειδί» της υπόθεσης -Που επικεντρώνεται η έρευνα

 


Τον ρόλο τραπεζικών υπαλλήλων που έχουν αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο προ μερικών μηνών ερευνούν οι διωκτικές Αρχές για τη μυστηριώδη διάρρηξη σε τέσσερις θυρίδες πιστωτικού ιδρύματος στο Νέο Ψυχικό που... διαπιστώθηκε στις 13 Νοεμβρίου, με τη λεία των δραστών να υπολογίζεται περίπου στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Η Αστυνομία διερευνά, εξετάζει και έχει βάλει στο μικροσκόπιο της όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και τους πιθανούς υπόπτους. Αναζητά σενάρια, πιθανότητες και υπόπτους.

Ειδικότερα, εξετάζεται μια λίστα με 50 ιδιώτες που είχαν επισκεφθεί το θησαυροφυλάκιο το τελευταίο τετράμηνο προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο ήταν το ακριβές σχέδιο, η μεθοδολογία των δραστών αλλά και ο τρόπος συγκάλυψης των ιχνών από φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Το «κλειδί» της υπόθεσης

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, θεωρούν «κλειδί» της υπόθεσης ότι οι θυρίδες που έγιναν στόχος των επιτηδείων ανήκαν σε έναν φωριαμό που είχε μετακινηθεί στις αρχές του 2020 από γειτονικό υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, το οποίο έκλεισε.

Μάλιστα, ο εν λόγω φωριαμός, που τοποθετήθηκε στο κέντρο του θησαυροφυλακίου του υποκαταστήματος του Νέου Ψυχικού (οι υπόλοιπες θυρίδες είναι εντοιχισμένες), είχε χώρους αποθήκευσης μεγαλύτερου μεγέθους και η ενοικίασή τους ήταν ακριβότερη, κάτι που πιθανόν κίνησε το ενδιαφέρον των διαρρηκτών.

Από τις διαδοχικές αυτοψίες των στελεχών της Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων (το τελευταίο 48ωρο πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις αστυνομικών στο εν λόγω υποκατάστημα) διαπιστώθηκε παραβίαση στην κλειδαριά που αντιστοιχεί στο κλειδί που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες των θυρίδων.

Χωρίς ίχνη παραβίασης το «πασπαρτού»

Αντιθέτως φαίνεται να μην έχουν εντοπιστεί ίχνη παρέμβασης στην κλειδαριά όπου αντιστοιχεί το «πασπαρτού» του τραπεζικού υπαλλήλου που ανοίγει από κοινού με τον πελάτη τη θυρίδα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρχε συνεργασία υπαλλήλου ή άλλου ατόμου που είχε βγάλει παλιότερα αντίγραφα του «πασπαρτού» του μετακινηθέντος φωριαμού με άτομο που επισκέφθηκε το θησαυροφυλάκιο, προσποιούμενο είτε ότι θέλει για να ελέγξει την τραπεζική θυρίδα του (που ίσως δημιούργησε σκοπίμως), είτε ότι θέλει να προχωρήσει σε τεχνικό έλεγχο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα ο δικηγόρος Ιωάννης Μαρακάκης που εκπροσωπεί νομικά ορισμένους εκ των κατόχων των διαρρηγμένων θυρίδων, υπογραμμίζει ότι «η έρευνα που πραγματοποιείται αφορά ευρύτερα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο εν λόγω θησαυροφυλάκιο, αλλά και αυτό της προηγούμενης τράπεζας και κυρίως στον συγκεκριμένο φωριαμό που μεταφέρθηκε».