Latest News

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων κατά έργων του ΟΛΠ: Να σταματήσει ΤΩΡΑ το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή


Μια τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται στην Πειραϊκή. Οι συνηθισμένες για την εποχή καιρικές συνθήκες διέλυσαν όλη τη χερσαία επιχωμάτωση της ΟΛΠ Α.Ε. (Cosco)... και έσπασαν στη μέση το  τεράστιο κεσόν (μπλόκι) παρασύροντας στη θάλασσα χιλιάδες μετρικούς τόνους μπάζων αγνώστου προέλευσης, σύστασης και τοξικότητας, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα.

 Αυτά τουλάχιστον καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, αλλά βλέπουν και χιλιάδες άνθρωποι που κατοικούν ή περνούν από την περιοχή.

 

Οι μόνοι που δεν τα βλέπουν είναι οι επίσημες αρχές της Πολιτείας και του Δήμου Πειραιά. Όπως δεν έβλεπαν τα φορτηγά που μετέφεραν τα μπάζα μέσα από τους δρόμους της πόλης, όπως δεν έβλεπαν τα μπάζα να καλύπτουν σχεδόν το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή πριν τα παρασύρει ο Νοτιάς. Κι όμως για όλα αυτά έχουν γίνει δεκάδες επίσημες καταγγελίες από κατοίκους και φορείς της περιοχής στο Λιμεναρχείο, την Περιφέρεια, τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Πολιτισμού. Μοναδική παρέμβαση των αρχών, ένα πρόστιμο που έβαλε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Από το οποίο μάλιστα ο Δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή "ρυπαίνεις, πληρώνεις ένα προστιματάκι, καθάρισες". Μόνο που ούτε αυτό το πρόστιμο δεν προκλήθηκε από δική του παρέμβαση, ο Δήμος Πειραιά όφειλε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, όχι οι κάτοικοι. 

Ο κ. Μώραλης έχει δηλώσει υπέρ του λιμανιού στην Πειραϊκή και ο Δήμος παρακολουθεί την συντελούμενη καταστροφή, ζητώντας απλά την "τήρηση κάποιων περιβαλλοντικών όρων", χωρίς καν να προσπαθεί να τους επιβάλλει. Στη γραμμή να γίνει το έργο αλλά τηρώντας περιβαλλοντικούς όρους κινούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις (εκτός από την "Ανταρσία στο Λιμάνι" και τη "Λαϊκή Συσπείρωση"). Η γραμμή αυτή όμως, ακόμη και στην εκδοχή της μαχητικής διεκδίκησης αυστηρών όρων, δεν οδηγεί παρά στην πραγματοποίηση ενός καταστροφικού έργου, για το οποίο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ακόμα δεν έχει υπογραφεί, ενώ η Στρατηγική δεν έχει καν κατατεθεί. Μιας "επένδυσης" της Cosco που γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής(!).

 

Η "Ανταρσία στο Λιμάνι" έχει από την αρχή πάρει καθαρή θέση ενάντια στο λιμάνι στην Πειραϊκή και στο  μαστερ πλαν της Cosco, διεκδικώντας επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ και λειτουργία του με εργατικό κοινωνικό έλεγχο. Έχει στηρίξει ενεργητικά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Σε κάθε συνεδρίαση καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του και να απαιτήσει τη διακοπή των έργων, μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές στο ΣτΕ κατοίκων και φορέων, μεταξύ αυτών και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, που ζητούν την ακύρωση του έργου.


Τη Δευτέρα 14/12, στις 12μμ στα δικαστήρια του Πειραιά στη Σκουζέ, εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι και το Παρατηρητήριο Πειραϊκής για να σταματήσουν οι εργασίες.  Θα είμαστε εκεί. Ο αγώνας των κατοίκων είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής στην πόλη.