Latest News

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

"Καμπανάκι" για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας - Τα έργα προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας»!



Τα έργα προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας». Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου για να μην καταλήξει σε «γεφύρι της Άρτας». Απαράδεκτη η οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση... του έργου
Αυτά τουλάχιστον καταγγέλλει ο π. Αντιπεριφερειάρχης Νήσων - Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά  Δημήτρης Κατσικάρης, ο οποίος σημειώνει τα εξής:
 «Ένα εμβληματικό, πρωτότυπο και απολύτως απαραίτητο έργο ζωής για την Αίγινα, το οποίο η παράταξή μας και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων ξεκινήσαμε το 2014 μετά από μεγάλη προετοιμασία και αγώνα, κινείται με «ρυθμούς χελώνας» αφού η πόντιση του αγωγού που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, και πλέον οδηγείται σε άγνωστη ημερομηνία και πάντως -με βάση τις καιρικές συνθήκες- το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί την άνοιξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική πρόοδο του έργου.
Το αίτημα του αναδόχου για παράταση 2 ετών -μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023- είναι απολύτως αποκαλυπτικό ότι η πορεία του έργου δεν πάει καθόλου καλά και ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί δραματικά.
Το γεγονός ότι η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγήθηκε 1 χρόνο παράταση δεν μας δημιουργεί κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως ηχεί ως «καμπανάκι κινδύνου» για το έργο, δεδομένου του αιτήματος του αναδόχου για διπλάσιο χρόνο παράτασης.
Είναι σαφές ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, χωρίς καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση.
Ήδη έχει εγκριθεί αποζημίωση για θετικές ζημιές, με επιπλέον καταβολή 1.532.000 ευρώ στον ανάδοχο (ζητούσε 3.690.000 ευρώ!-διεκδικεί το υπόλοιπο!) -απόφαση που αιτιολογημένα καταψήφισα στην Οικονομική Επιτροπή της 1ης/9ου/2020.
Με αυτά τα δεδομένα και επειδή η Αίγινα δεν μπορεί άλλο να περιμένει τον Αγωγό που «όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει», διαφώνησα σήμερα με την εισήγηση για παράταση ενός έτους, αντιπροτείνοντας μικρότερη παράταση, μέσα στην οποία ο ανάδοχος μπορεί κατά την εκτίμησή μας να ολοκληρώσει το εμβληματικό αυτό έργο.
Εντέλει, ψήφισα -και δόθηκε- 9 μήνες παράταση και σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι θεωρώ απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτηση αποζημιώσεων και ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής δεν θα δεχθώ καμία νέα οικονομική επιβάρυνση του έργου.
Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά, καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ασχοληθεί σοβαρά με την πορεία του έργου και την τεχνική υπηρεσία να ελέγχει καθημερινά την πρόοδο των εργασιών για να μην γίνει καταλήξει «γεφύρι της Άρτας».
Η Αίγινα, η Πρώτη Πρωτεύουσα, δικαιούται να έχει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επάρκεια και ποιότητα νερού και έτσι να σταματήσει επιτέλους το «πάρτι» μεταφοράς νερού που μας προσβάλλει όλους».