Latest News

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Αναδρομικά: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους κληρονόμους

 


Αγωνία τέλος για 172.222 κληρονόμους που περιμένουν να λάβουν τα αναδρομικά από περικοπές στις συντάξεις... που δικαιούνται. 

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑwww.efka.gov.gr για τα αναδρομικά των κληρονόμων. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. 

Οι κληρονόμοι 172.222 θανόντων συνταξιούχων, θα λάβουν κατά το κληρονομικό τους μερίδιο τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνταν ο εκλιπών μόνο κατόπιν αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές της κύριας σύνταξης το διάστημα του 11μηνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και το ποσό των αναδρομικών σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα 11.254 ευρώ.

Η αίτηση για τα αναδρομικά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Όσον αφορά στην καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους ο κ. Βρούτσης είπε, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν όλοι δικαιούχοι έως το τέλος Δεκεμβρίου.

«Όσο πιο γρήγορα υποβάλουν την αίτηση οι κληρονόμοι για την χορήγηση των αναδρομικών ποσών τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθούν», είπε ο ίδιος.

Όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση ο κάθε κληρονόμος, για παράδειγμα η/ο σύζυγος, το κάθε παιδί κλπ., ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν τρία δικαιολογητικά προκειμένου να πληρωθούν. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών το κρίσιμο 11μηνο.

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 υποβάλλουν μέσω της υπηρεσίας τα στοιχεία και πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή σε αυτούς των μειώσεων.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα

Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα

Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα

Είσοδος στην εφαρμογή ηλεκτρονικών αιτήσεων

https://www.efka.gov.gr/el/epistrofi1516