Latest News

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΕΒΕΠ: Προϋπολογισμός στην ομίχλη και την καταιγίδα της πανδημίας


 Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας καθώς... οι ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις, με την έξαρση της επιδημιολογικής κρίσης και την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, δυσκολεύουν και παρατείνουν το διάστημα που απαιτείται για την αντιστροφή της διψήφιας ύφεσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει σε δήλωσή του ότι: «τα «on-off» της αγοράς, με άγνωστο ακόμα αριθμό και διάρκεια lockdown, έχουν επιφέρει ανατροπές και νέα δυσμενή δεδομένα στην οικονομία».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Κορκίδη
«Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού κινούνται μέσα στην "ομίχλη και την καταιγίδα της πανδημίας", αφού εξαρτώνται από συνθήκες πέρα από τον έλεγχο της οικονομίας. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο βλέπει "ξέφωτο" σε τρία σημεία για ανάκαμψη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το πρώτο και βασικό είναι το εμβόλιο, που θα επαναφέρει τη δημόσια υγεία στον πληθυσμό, το δεύτερο είναι η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το τρίτο, η συνέχιση της ρήτρας διαφυγής από το ασφυκτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, απελευθερώνοντας πόρους 767 εκ. ευρώ. Θετική για την χώρα μας είναι η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που ανακοίνωσε η Κομισιόν, εμπεδώνοντας διεθνώς την εικόνα μιας αξιόπιστης οικονομίας που, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και τις μακροχρόνιες παρενέργειες στο δημόσιο χρέος σε βάθος 20ετίας, αναγνωρίζει πρόοδο. Τουλάχιστον, επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει, χωρίς καθυστερήσεις, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία, την αγορά ενέργειας, την ψηφιακή ατζέντα και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα «on-off» της αγοράς, με άγνωστο ακόμα αριθμό και διάρκεια lockdown, έχουν επιφέρει ανατροπές και νέα δυσμενή δεδομένα στην οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών, αφού ενσωμάτωσε στις προβλέψεις για το 2021 όλες τις τελευταίες αναθεωρήσεις, κατέθεσε στη Βουλή τον "πανδημικό προϋπολογισμό", με τις προσδοκίες όλων, να αναθεωρηθεί "επί τα βελτίω".»
Επιπλέον στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρονται τα εξής στοιχεία:
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο πήχης της ύφεσης τοποθετείται πλέον στα 10,5% από 8,2%, επηρεάζοντας ανοδικά και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,88% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού 1,06%. Το πρωτογενές έλλειμμα, το 2021, υπολογίζεται σε 6,67 δισ. ευρώ μετά από 7,2% φέτος ή 11,76 δισ. ευρώ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο 199,6% του ΑΕΠ έχοντας, όμως, προηγουμένως εκτοξευτεί στο 208,9% του ΑΕΠ. Η αργή επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, λόγω της συνέχισης της πανδημίας, επιφέρει αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2021 με ρυθμό 4,8%, αντί του 7,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ενσωματώνει το κόστος των οικονομικών παρεμβάσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με προβλέψεις για μέτρα στήριξης 31,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δις ευρώ είναι για φέτος και τα 7,5 δις ευρώ για το επόμενο έτος. Με βάση τη συνισταμένη των οικονομικών επιπτώσεων στην παραγωγή, απασχόληση, την εγχώρια και εξωτερική ζήτηση, το δ' τρίμηνο, σε ονομαστικούς όρους, η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι συγκριτικά μεγαλύτερη στο -11,3%, με τον αποπληθωριστή σε αρνητικό έδαφος του -0,8%. Ο προϋπολογισμός προβλέπει περιορισμένη αύξηση της ανεργίας φέτος, στο 18,9%, από 17,3% το 2019, και μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 17,9% του εργατικού δυναμικού το 2021. Εισαγωγές και εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν δυναμικά το επόμενο έτος, με μεταβολές 16,4% και 22,5% αντίστοιχα, μετά από βουτιά 17,4% και 30,3% το 2020. Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι, το 2021, τα φορολογικά έσοδα θα επανέλθουν σε τροχιά αύξησης, στα 47,8 δισ. ευρώ μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ φέτος.
Το ζητούμενο είναι οι νέες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας το 2021, να καλυφθούν χωρίς καθυστερήσεις, σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία και όχι από τη δεξαμενή των διαθεσίμων αφού, σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή, η χρήση του «μαξιλαριού» πρέπει να αποφευχθεί, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.